Domstol sänker Microsofts böter

EU:s domstol bekräftade på onsdagen de böter som EU-kommissionen dömde Microsoft till 2008 för missbruk av dominerande marknadsställning.

Annons
Taggar
Verktyg

Dock sänkte domstolen böterna något, från 899 miljoner euro till 860 miljoner euro, på grund av att kommissionen hade tillåtit Microsoft att begränsningar i distributionen av "open source"-produkter fram till den 17 september 2007.

Det tillkännagav domstolen i ett pressmeddelande.

Utslaget fälldes av EU-domstolens lägre instans, Tribunalen.

Mellan 1998 och 2004 vägrade Microsoft att tillhandahålla information till konkurrenter som möjliggjorde interoperabilitet för servrar.

2004 beordrade kommissionen Microsoft att tillhandahålla denna information. När Microsoft vägrade följa beslutet utdömde kommissionen 2006 böter på 280 miljoner euro. EU-domstolen bekräftade kommissionens beslut 2007.

2008 utdömde kommissionen nya böter, denna gång på 899 miljoner euro, från den 21 juni 2006, eftersom kommissionen ansåg att Microsoft krävde oskäligt hög betalning för sin information.

Microsoft överklagade då kommissionens beslut i EU-domstolen.

Domstolen förklarade på onsdagen att Microsofts prissättning var oskälig och att kommissionen har rätt att bedöma hur innovativ Microsofts teknik är.

Av: Direkt / Affärsvärlden
Mejla reportern

Kommentarer

Debattinlägg blir automatiskt tillgängliga för andra användare så snart den som skrivit ett inlägg har publicerat det. Var och en ansvarar själv för innehållet i sina inlägg.

Det går inte längre att kommentera denna artikel.

Ekonominyheter
Krisen i OW hölls hemlig för börsen

Krisen i OW hölls hemlig för börsen

Krisen i oljehandelsbolaget OW Bunker var känd för ledningen flera veckor innan bolaget ställde in betalningarna. Och detta borde ha redovisats för börsen, anser experter som Danmarks Radio, DR, har talat med.

Com Hem börsnotering. Vd Anders Nilsson får ringa in bolaget på Stockholmsbörsen tillsammans med Judit och Judit som förekommer i bolagets reklamfilmer.

Blandat mottagande för börsens nykomlingar

År 2014 har varit ett rekordår för noteringarna på Stockholmsbörsens huvudlista. Men bolagens mottagande på marknaden har varit blandat.

USA:s president Barack Obama.

USA:s BNP steg mer än väntat

USA:s BNP steg med reviderade 5,0 procent i årstakt under det tredje kvartalet 2014, vilket kan jämföras med den tidigare bedömningen om +3,9 procent. 2

Mat lockar på börsen

Mat lockar på börsen

Lönsamheten blomstrar i Axfood och Ica - och det lockar investerare. Dagligvarujättarna har stigit kraftigt på Stockholmsbörsen under hösten.

Ukrainas parlament röstar för Nato-medlemskap

Ukrainas parlament röstar för Nato-medlemskap

Ukrainas parlament har under tisdagen röstat för att överge landets status om alliansfrihet och att börja arbeta för ett NATO-medlemskap. Det rapporterar Reuters. 5

Rysslands premiärminister Dmitry Medvedev.

Medvedev varnar för djup recession

Rysslands ekonomi riskerar att gå in i en period av djup recession. Det uppgav Rysslands premiärminister Dmitry Medvedev på tisdagen, rapporterar RIA Novosti enligt Reuters. 2

Annons
Saabs konkursförvaltare vill ha mer

Saabs konkursförvaltare vill ha mer

Tre år efter att Saab Automobile gick i konkurs har konkursförvaltarna och deras tre advokatbyråer fått ut över 220 miljoner kronor för sitt arbete. 3

Uppåt på börsen i väntan på julledighet

Uppåt på börsen i väntan på julledighet

Kurserna på Stockholmsbörsen handlades högre på tisdagen. Olja fick fortsatt uppmärksamhet efter att Saudiarabiens oljeminister uttalat sig.

Grekland närmare nyval

Grekland närmare nyval

I den andra omgången av röstningen i presidentvalet fick regeringskoalitionens kandidat Stavros Dimas 168 röster av 300 möjliga röster i parlamentet, samtidigt som 131 röstade emot. Som väntat var resultatet betydligt lägre än de 200 rösterna som krävdes.

Lifcos styrelseordförande Carl Bennet och vd Fredrik Karlsson.

Rekordår för noteringar

2014 blir ett rekordår för noteringar på Stockholmsbörsen. Ruschen till börsen beror främst på stabila och stigande aktiemarknader. Och noteringsfesten väntas fortsätta nästa år.

American Apparels styrelse ratar bud

American Apparels styrelse ratar bud

Det amerikanska klädföretaget American Apparels styrelse ratar budet från Irving Place Capital då man anser att det är alldeles för lågt.

Oljepump nära Bainville, Montana.

Opec-länderna: Så mycket återhämtar sig oljepriserna

OPEC-länderna räknar med att de globala oljepriserna återhämtar sig fram till slutet av nästa år, då den globala ekonomiska återhämtningen förväntas komma att stärka efterfrågan.

Ashley Heppenstall, koncernchef och vd Lundins Petroleum.

Lupe borrar torrt

Oljebolaget Lundin Petroleum har borrat torrt i området PL555 för brunnen 33/2-1, på strukturen Storm, offshore Norge.

Sjunkande producentpriser

De svenska producentpriserna steg i årstakt i november, men minskade jämfört med månaden innan.

FCC pausar samgående 
mellan teleoperatörsjättar

FCC pausar samgående mellan teleoperatörsjättar

USA:s Federal Communications Comission (FCC) har på måndagen åter pausat sin granskning av det föreslagna samgåendet mellan Comcast och Time Warner Cable, med hänvisning till förseningar i att få begärda dokument från Time Warner Cable.

Ny förlust för Skatteverket mot PWC

Ny förlust för Skatteverket mot PWC

Även kammarrätten går emot Skatteverket i tvisten med revisionsjätten PWC, skriver Dagens Industri. 3

Inderes: Köpläge i Nokia

Inderes: Köpläge i Nokia

Inderes höjer rekommendationen på Nokia från öka till köp. Riktkursen är kvar på 7,50 euro.

Statsminister Stefan Löfven (S), tillsammans med Gustav Fridolin (tv), språkrör för Miljöpartiet.

Väljarna vill inte se ett fortsatt samarbete mellan S och MP

Över hälften av väljarna tycker inte att Socialdemokraternas regeringssamarbetet med Miljöpartiet ska fortsätta. Mest negativa till samarbetet är Alliansen.

SHB sänker verkstadskoncern

Handelsbanken har sänkt rekommendationen på Sandvik från köp till öka.

BMW åtgärdar Takata-krockkuddar

BMW åtgärdar Takata-krockkuddar

Även BMW ger efter för de amerikanska myndigheternas krav och utvidgar åtgärdsprogrammet för Takata-krockkuddar till hela USA, skriver Dow Jones News.

Skanska säljer i Polen

Skanska säljer i Polen

Byggbolaget Skanska säljer sin första kontorsbyggnad i Lodz, Polen till den fond som förvaltas av Griffin Real Estate.

Överlag nedåt på Asienbörserna

Överlag nedåt på Asienbörserna

Asienbörserna handlades överlag något lägre på tisdagen för att stänga strax under nollan. Att USA-börserna stängde måndagens handel på plus tycktes inte lyfta sentimentet.

Wallenstam säljer Kungsholmsporten

Wallenstam säljer Kungsholmsporten

Wallenstam säljer Kungsholmsporten i Stockholm till AFA Fastigheter. Fastighetsvärdet uppges vara omkring 1 miljard kronor.

Riksbankschef Stefan Ingves.

Ingves: Valutaförsvagning en sista utväg

Att försvaga kronan är den sista utvägen för Riksbanken. Det uppger ordföranden Stefan Ingves i en intervju till Dagens Nyheter, där han upprepar att han är beredd att göra mer. 1

Tufft för modehandeln i jul

Tufft för modehandeln i jul

Hittills under årets julhandel har försäljningen av kläder och skor minskat ordentligt. Trots att modehandeln väntas ta igen en del av tappet i mellandagarna är prognosen att såväl klädhandeln som skohandeln tappar i december.

S&P kan sänka Enquests kreditbetyg

S&P kan sänka Enquests kreditbetyg

Kreditbedömaren S&P har placerat Stockholmsnoterade oljebolagets Enquests långfristiga kreditbetyg på "B+"-nivån under översyn för eventuell nedgradering.

Goldman Sachs säljer av kritiserad verksamhet

Amerikanska Goldman Sachs Group säljer Metro International Trade Services, investmentbankens verksamhet inom lagerhållning av fysiska basmetaller, till schweiziska Reuben Brothers.

Gilead Sciences föll på Wall Street

Gilead Sciences föll på Wall Street

New York-börserna stängde på måttliga uppgångar i måndagens handel.

Scott Myers, vd vid Aerocrine.

Nyemission hemlig enligt börsbolags-vd

Aerocrine ordnade på måndagen fram mer garanter i sin kommande krisemission. Men vd Scott Myers, som har rätt att gå in med 1,8 miljoner kronor, avstår från att svara på om han ska teckna aktier eller inte. 2

Kina erbjuder hjälp mot rubelfall

Kina erbjuder hjälp mot rubelfall

Företrädare för Kina har uppgett att man är villiga att ge hjälp till Ryssland efter de senaste skarpa nedgångarna för dess valuta rubeln, enligt en artikel i The Wall Street Journal. 3

Rika ryssar flockas till Storbritannien

Rika ryssar flockas till Storbritannien

I och med den allt värre ekonomiska situationen i Ryssland vänder sig ett större antal rika ryssar till Storbritannien. Det skriver Financial Times. 2

Trustbuddy ansöker om tillstånd hos FI

Peer-to-peerlåneföretaget Trustbuddy meddelar i dag att de ansöker om tillstånd hos Finansinspektionen för att bedriva viss verksamhet med konsumentkrediter.

Norska kronan försvagas

Norska kronan försvagas

Den norska kronan har försvagats ännu mer. Den svenska kronan handlas därmed starkare mot den norska valutan.

Rysslands centralbank räddar privat långivare

Rysslands ekonomiska kris och valutakris har skördat sitt första offer inom banksektorn hittills. Rysslands centralbank uppgav på måndagen att man räddar den privata långivaren Trust bank genom ett räddningspaket. 1

Skandalbolagets räkenskaper utreds

Skandalbolagets räkenskaper utreds

Storbritanniens myndighet för finansiell rapportering, FRC, har lanserat en utredning kring Tescos räkenskaper för verksamhetsåren 2012 till 2014.

Börsblock Två nya köp efter rekordvecka

Förra veckan gick det mesta portföljens väg. Medan index uppgång stannade vid 2,0 procent steg portföljen med hela 4,6 procent. [...]

ANALYSENHusvagnar med dåligt drag

Husvagns- och husbilstillverkaren Kabe har svårt att växa på en hemmamarknad som hackar. Trots en låg värdering är det bäst att avvakta.

Han är vinnaren 
på SCA-skandalen

Krönikor Jon Åsberg Han är vinnaren på SCA-skandalen

Skandalen i SCA har många förlorare men också en tydlig vinnare. 4

Annons
Annons

Vinnare & förlorare

Aktienamn Förändring Aktuellt värde
Image... +15,0% 5,3
Geveko B +14,5% 2,7
Eniro +13,6% 7,9
NGEx ... -7,8% 7,7
Trade... -6,4% 10,3
Black... -6,2% 7,5

Räntor, valutor, olja

Ränta Förändring Aktuellt värde
3 mån +0,01 0,05%
Valuta Förändring Aktuellt värde
Dollar +0,07kr 7,85
Euro +0,06kr 9,56
Olja Förändring Aktuellt värde
Brent $/fat -1,58$ 60,11
Se fler Vinnare och Förlorare

Hitta konsulten

Sök bland tusentals konsulter på nya Konsultguiden.se