Telia fortsätter skydda fildelare

Tingsrätten gav filmbolagen rätt då de krävde ut kunduppgifter om en ip-adress från Telia. Beslutet överklagas nu av Telia till hovrätten med argumentationen att den svenska Ipred-lagen bryter mot EU-rätten.

TeliaSonera fortsätter att vägra lämna ut uppgifter om en viss kund till Antipiratbyrån som begärt ut uppgifterna. Tingsrätten har i sitt slutliga beslut förlagt Telia med vite om 750 000 kronor om de vägrar. Men Telia menar att tingsrätten inte prövat frågan om Datalagringsdirektivets direkta effekt på svensk lag och överklagar därför beslutet till hovrätten.

TeliaSonera menar att Datalagringsdirektivet enligt EU-rättsliga principer bör ha direkt effekt på svensk lag och därmed gälla.

Enligt direktivet, menar Telia, får uppgifter om kund enbart lämnas ut till behöriga myndigheter inte privata rättsubjekt.

Tingsrätten svarade på frågan om Datalagringsdirektivet i sitt slutliga beslut genom att referera till en hovrättsdom från oktober förra året. I domen som refererar till EG-domstolen, framkommer att medlemstaterna får inskränka sekretessen till förmån för äganderätten och att det inte finns något hinder för medlemstaterna att begränsa sekretessen för personuppgifter.

Telia menar dock att då tingsrätten refererar till ett mål i hovrätten prövar de inte vad Telia anför i sak. Telia menar att omständigheterna är annorlunda i deras fall än i de refererade hovrättsmålet.

Det filmbolagen genom Antipiratbyrån begär är att få veta vem som är ansvarig för fildelningssidan Swetorrents.

Så här skriver den ansvarige på Swetorrents blogg:

” Jag är personligen mycket glad över att Telia verkar stå för sitt ord, när det kommer till att skydda deras kunders integritet”.

Hovrätten har ännu inte meddelat något prövningstillstånd för att pröva frågan.Något som kan kan ta flera månader. Hovrätten torde dock pröva frågan då praxis på området inte ger någon vidare vägledning.

Domstolshandlingarna

Läs Telias inlaga till överklagandet här.

Läs tingsrättends beslut här.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.