Affärsvärldens aktietips v. 20

En aktie som stigit med nästan 500 procent på ett år. Och en som gått mer än 20 procent sämre än index under samma tid. Där har vi Affärsvärldens två köptips.

Rabatten i Investor har bara ökat och ökat, trots att riskaptiten på aktiemarknaden ökat och börserna stigit. Samtidigt har vd Börje Ekholm gjort flera intressanta affärer, som sammanslagningen av Biovitrum och Swedish Orphan.

För närvarande är rabatten 34 procent, enligt Affärsvärldens beräkningar. En rimligare nivå är 20 procent. Det ger en hygglig uppsida i en aktie som kan liknas vid en välskött aktiefond, kryddad med onoterade tillväxtbolag. Rekommendationen i onsdagens tidning blir därmed köp.

Samma råd får Bilia, trots att bolaget har varit en riktig raket på börsen i år. Aktien har stigit med nästan 500 procent på drygt ett år. Men utgångsnivån innebar en veritabel krisvärdering och sedan dess har mycket hänt, bilförsäljningen har exempelvis kommit igång. Aktien är fortfarande värderad under det historiska snittet och bör kunna klättra vidare.

När det gäller Munters blir rådet däremot att vänta. Bolaget har visat sig vara betydligt mer beroende av konjunkturen än man skulle kunna tro. Mer konjunkturkänsligt än exempelvis Atlas Copco. Men det finns en radikal åtgärd som bolaget skulle kunna vidta: att sälja det största affärsområdet, vattenskadesaneringen. Det är enda sättet att nå upp till marginalmålet om 10 procent. Och det saknas inte spekulanter.

Läs hela analyserna i Affärsvärlden nr 20 2010.

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.