Dags att vända blad

Vitec har haft en trög resultatutveckling under 2016 inom det tidigare största affärsområdet. I dag är bolaget mer diversifierat och den historiskt framgångsrika förvärvsresan lär fortsätta.
Dags att vända blad - aktier-index-affarsvarlden-700-394_binary_6818256.jpg

Köp. Programvarubolaget Vitec har lagt något av ett mellanår bakom sig. Under 2016 växte omsättningen visserligen med 9 procent, men rörelseresultatet backade med hela 12 procent. I princip består hela försämringen av det stora tappet inom affärsområdet Mäklare, där 67 procent av rörelseresultatet försvann under 2016 på grund av två större kunder som lämnade för ett egenutvecklat alternativ. Övriga sex affärsområden uppvisar en positiv utveckling och för helåret landade rörelsemarginalen på 13,1 procent jämfört med 16,3 föregående år.

Det tidigare stora beroendet av affärsområdet Mäklare är dock historia. Vitec har fortsatt breddningen såväl geografiskt som branschmässigt under 2016 via totalt tre förvärv i Finland och Norge. Med en ökad differentiering minskar risken i bolaget för bakslag likt den i affärsområdet Mäklare. Utvecklingen i den senare visar också vad som kan hända om Vitec väljer att konsolidera sina utvalda branschnischer för långt. Vitec har dock produktutvecklat intensivt under året och vi bedömer att 2017 innebär en viss resultatåterhämtning för affärsområdet.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här