Omvandlingsnummer med potential

Enea har accelererat sin omvandling genom förvärvet av Qosmos i slutet av förra året. Aktien är fortfarande för försiktigt värderad.

Köp. Genom åren har flera programvarubolag köpts ut från Stockholmsbörsen. Detta belystes i en kartläggning i nr 5/2017. Ett bolag är Telelogic, som förvärvades av IBM för drygt 5 miljarder kronor 2008. Via organisk tillväxt och ett antal förvärv lyckades Tele­logic bli marknadsledande inom bland annat kravhantering och modellering inom flyg-, försvars- och telekomindustrin. Vd bakom framgången var Anders Lidbeck, som i dag är vd i mjukvarubolaget Enea.

Anders Lidbeck valdes till Eneas styrelseordförande 2009 och tillträdde som vd i september 2011 med uppdraget att bygga ett större och mer skalbart programvarubolag. Investerare som köpte aktier på hans tillträdesdag har fått en fin resa. Med inköpskursen 23,7 kronor har aktien stigit med drygt 320 procent, utöver de 13,8 kronor som distribuerats till aktie­ägarna under tiden. Sammantaget blir det en totalavkastning som slår det mesta på börsen.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här