Avyttrar två aktier

Förra veckan blev tung för aktiva portföljen. H&M:s rapport tillhörde motgångarna.
Avyttrar två aktier - port_v13_17_binary_6837775.png

Stockholmsbörsen steg med 1,6 procent i förra veckan, medan aktiva portföljen tappade 0,6 procent. Portföljen tyngdes av Mekonomen, IC Group och H&M – som alla fick se kurserna backa under veckan.

H&M överraskade med en oväntat stark rapport, men fick ändå se kursen falla då svag försäljningsutveckling inneburit en stor lageruppbyggnad, något som indikerar att nästa kvartalsrapport kan bli en tråkigare historia. I ett längre perspektiv framstår H&M som ett attraktivt alternativ på en relativt dyr Stockholmsbörs, men risken är uppenbar att aktien är sval ytterligare en tid. Vårt bottenfiske fick snett och vi säljer med en förlust på 4,0 procent.

Även i fastighetsbolaget Catena väljer Affärsvärlden att kliva av och invänta bättre läge. I närtid saknas tydliga kurstriggers annat än att fler i marknaden upptäcker logistikfastighetsbolagets goda positionering mot e-handelns nya varuflöden samt livsmedelslogistik. Catena är ett av få säkra långsiktiga kassaflödescase i fastighetssektorn.

Affärsvärlden är samtidigt generellt försiktigt inställd till svenska fastigheter. Efter ett flerårigt i huvudsak räntedrivet rally kan det nu skönjas flera tecken på motvind: kreditpåslagen stiger på lånen, fastighetsvärdena har redan skrivits upp till nivåer som inte lämnar mycket utrymme för bakslag och regeringen går nu på storoffensiv för att försöka komma åt sektorns sedan länge gynnsamma skattesits. Det så kallade yield-gap som branschens insiders lutar sig mot, alltså skillnaden mellan fastigheternas direktavkastning och belåningskostnaderna, kan krympa snabbt. Catena säljs med en vinst på 1,7 procent.

Kapitalet från försäljningarna placeras i kassan tills vidare i väntan på ett bättre ingångsläge. Börsen börjar kännas överhettad, och det skulle inte överraska med någon form av rekyl ganska snart.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.