Bra start på året

Aktiva portföljen inledde det nya börsåret bättre än index.
Bra start på året - port_v1_2017_binary_6816499.png

För tredje veckan i rad utvecklades aktiva portföljen bättre än Stockholmsbörsen.

Uppgångar för Eltel (+3,2 procent), Telia (+1,8 procent) och Mekonomen (+1,7 procent) bidrog till att lyfta portföljen med knappt 0,7 procent under året första börsvecka. Stockholmsbörsen steg med 0,3 procent.

Det är tydligt att investerarna de senaste veckorna tagit hem lite vinster i de cykliska papper som gick starkt ifjol och istället jagat mer ocykliska eftersläntrare. Det har gynnat aktiva portföljens defensiva innehav.

En snabb blick på vinnar- och förlorarlistorna bland Stockholmsbörsens storbolag under det senaste året ger för övrigt en ganska tydlig bild.

Betsson, Getinge, NetEnt, Kindred, H&M, Sobi, Telia, Astrazeneca, Tele2, Ica och Swedish Match är alla relativt konjunkturokänsliga bolag som fick se aktierna backa mellan 1–35 procent senaste året.

SSAB, Boliden, Lundin Petroleum, Sandvik, Atlas Copco, Volvo, Skanska, ABB, Stora Enso och SKF är alla cykliska papper som fick se aktierna stiga med 30–135 procent senaste året.

Visst har konjunkturen inte försämrats på det sätt vi befarade under fjolåret – men är utsikterna verkligen så ljusa som det cykliska rallyt indikerar?

Vi är inne på att investerarna prisat in väl mycket optimism i många cykliska aktier, och väljer därför att behålla vår mer defensiva portfölj med en relativt låg börsexponering.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.