Byter cykliskt mot ocykliskt

Förra veckan var tung för aktiva portföljen. Nu bottenfiskar vi i en av årets stora förloraraktier.

Stockholmsbörsen backade med 0,8 procent i förra veckan. Aktiva portföljen föll 1,9 procent, då flera innehav underpresterade, däribland delårsrapporterande Hexpol. Bolaget möter fortsatt viss motvind, men står ändå väldigt stabilt med en rörelsemarginal på över 17 procent och en nettokassa på över 750 miljoner kronor. Vårt förvärvscase är alltjämt intakt.

Rapportspekulationen i bilsäkerhetsföretaget Autoliv gick inte hem. Resultatet hamnade visserligen väsentligt över analytikernas prognos och aktien steg initialt. Som vanligt är det många bedömningsparametrar vid rapporttillfällena. Den här gången tog investerare fasta på att Autoliv sköt upp försäljningsmålet för affärsområdet aktiva säkerhetssystem. Anledningen är att några affärer har senare produktionsstart än beräknat och den tidigare höga tillväxttakten på 39 och 30 procent under första och andra kvartalet landade på 9 procent i det tredje. Långsiktigt är Autoliv ett intressant case, men kortsiktigt väljer vi att stiga av med en förlust på 1,8 procent då vi hittat en mer intressant aktie.

Danska diabetesspecialisten Novo Nordisk är en mångårig succé som till synes helt tappat stilen i år. Fredagens delårsrapport bjöd på sänkta mål och ett kursfall på 15 procent. Sedan årsskiftet summerar raset till hela 40 procent.

Prispressen på den viktiga amerikanska marknaden är ett problem som inte längre ser ut att vara tillfälligt. Bolaget räknar med att motvinden kan hålla i sig ända bort till 2018-2019. Långsiktigt sänktes samtidigt prognosen för rörelseresultattillväxten från 10 procent till 5 procent. Vi ser huvudsakligen fyra faktorer som talar för aktien:

* Långsiktigt är tillväxtutsikterna fortsatt goda för diabetesläkemedel.

* Aktien bottnade såväl 2002 som 2009 vid p/e 15 på nästa års förväntade vinst. P/e-talet är nu cirka 16 på 2016-års vinstprognos och 15 på 2017-års prognos.

* Efter flera besvikelser har styrelsen rimligen lagt målen på en nivå som den nya ledningen kan leverera. Det lär vara större potential till positiva överraskningar än ytterligare besvikelser.

* Tack vare starka kassaflöden kommer Novo Nordisk sannolikt kunna återköpa aktier som lyfter tillväxten i vinst per aktie ytterligare några snäpp. 5 procents tillväxt för rörelseresultatet bör kunna ge cirka 7 procents tillväxt i vinsten per aktie.

I ett läge där börsen är relativt dyr och där många cykliska aktier utvecklats starkt, trots tveksamma tillväxtutsikter, framstår värderingen av Novo Nordisks betydligt mer stabila och växande vinster som klart attraktiv. För att förenkla räknar vi om kursen till svenska kronor.

Under veckan handlades Telia exklusive höstutdelningen på 1,50 kronor per aktie. 8 250 kronor har därför adderats till kassan och inköpskursen har som vanligt, av presentationsskäl, sänks med utdelningsbeloppet. Detta för att avkastningen i tabellen bättre ska avspegla totalavkastningen.

I veckan ser vi fram emot Unibets rapport på onsdag.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets