Köper danskt till portföljen

Börsen fick bra fart i förra veckan på starka rapporter. Aktiva portföljen gick åt motsatt håll.
Köper danskt till portföljen - portf_v17_2017_binary_6845003.png

De starka rapporterna avlöser varandra på Stockholmsbörsen, inte minst inom cykliska branscher. För aktiva portföljen innebar det en riktigt usel vecka där portföljen tappade 0,9 procent samtidigt som Stockholmsbörsen steg med 3,7 procent.

Av portföljens innehav var det bara Ratos (+5,2 procent) och Mekonomen (+2,5 procent) som utvecklades bra. Den sistnämnda handlades utan utdelning på 7 kronor per aktie, vilket innebär att 7 000 kronor adderats till kassan och att inköpskursen i tabellen sänkts med 7 kronor av presentationsskäl.

Portföljen väljer att sätta kassan i arbete i ett nytt innehav: danska Pandora. Denna Köpenhamnsnoterade smyckestillverkare har länge ridit på i princip en enda konsumenttrend: berlocker. Den mångåriga och kraftiga organiska tillväxt som följt har skett med extremt bra lönsamhet och en låg kapitalbindning.

Nu har aktiens värdering kommit ned, och blankarna strömmat till. De gör antagandet att Pandoras berlocktrend är slut och att det inte kommer bli mycket kvar när konsumenterna lämnar i snabb takt. Men även om berlockintresset skulle svalna så ser Affärsvärlden en fin varumärkesplattform, som redan börjat bredda sig till andra smyckeskategorier. Pandoras aktie skulle kunna stå mer än 60 procent högre om affären kan motbevisa skeptikerna med bra siffror även framöver.

Aktien köptes till fredagens kurs på 738 danska kronor, vilket som vanligt omräknas till svenska kronor.

Oslonoterade vin- och spritbolaget Arcus har börjat komma i börsform och fått in nya norska storägare. Delårsrapporten på fredag väntas visa på fortsatt stabilitet. Bolagets kassaflöden och marginalpotential förtjänar en högre värdering än dagens. Börsen skulle säkerligen snabba på uppvärderingen om Arcus kan ro i land ett första förvärv i noterad miljö.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.