Nytt aktiebyte i portföljen

Aktiva portföljen steg mer än börsen i förra veckan. Nu byter vi ut portföljens spelbolag mot ett läkemedelsbolag.
Nytt aktiebyte i portföljen - port_v3_17_binary_6819704.png

Portföljens nykomlingar fick en bra start i förra veckan. Bäst gick det för Electrolux som steg med 4,2 procent. Uppgången bidrog till att lyfta portföljen med 0,8 procent under veckan, vilket var klart bättre än Stockholmsbörsens lyft på 0,2 procent.

Utvecklades starkt gjorde även turnaroundstoryn Eltel med en uppgång på 4,7 procent efter en stark avslutning på veckan. Under fredagen blev det känt Solero Luxco flaggat upp med drygt 5 procent av aktierna. Enligt nyhetsbyrån Direkt är det Triton som ligger bakom investeringen. Riskkapitalbolagets fjärde fond gör minoritetsinvesteringar i noterade bolag, och har tidigare investerat i bland annat finländska Caverion, Valmet och Oriola-KD. Att fler namnkunniga investerare går in i Eltel stärker vår bild av ett bolag där aktiemarknaden överreagerade i höstas när den sänkte aktien med hela 41 procent på bara en dag.

Speloperatören Kindred Group (tidigare Unibet) lämnar portföljen utan vinst efter drygt tre månader. Tajmingen kan kanske diskuteras då aktien periodvis har handlats så högt som 87 kronor. Rapporten blev också lite bättre än väntat. Vi upplever dock sentimentet som lite tuffare kring börsens speloperatörer. Osäkerheten lever kvar kring ökad reglering och beskattning, något som bara ligger några år bort på stora marknader som Sverige och Nederländerna.

AstraZenecas aktie störtdök i slutet av förra veckan i spåren av att en konkurrent, Bristol-Myers Squibb, mötte motgångar i utvecklingen av nya cancermediciner. Börsen drog alla läkemedelsbolag som ägnar sig åt utveckling av immunterapeutiska cancerkurer över en kam. Vi ser tvärtom sättningen i den brittisksvenska jätten som en chans att komma in i billigt i en defensiv aktie med en direktavkastning på nära 5 procent.

I veckan drar rapportperioden igång på allvar med bokslut från flera tungviktare, däribland Nordea, Ericsson och SCA på torsdag, följt av bland annat Atlas Copco och Telia på fredag. För många cykliska bolag, som utvecklats starkt senaste året, är det onekligen upp till bevis. För aktiva portföljens del kommer de första rapporterna först veckan därpå då Electrolux och Astrazeneca presenterar sin bokslut.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco