Nytt köp inför rapport

Portföljen mötte fortsatt motvind i förra veckan. Nu åker Electrolux ut till förmån för en rapportspekulation.
Nytt köp inför rapport - port_v5_17_binary_6822903.png

Aktiva portföljen var i princip oförändrad i förra veckan, medan Stockholmsbörsen steg 1,3 procent. Vid sidan av positionen i Xact Bear tyngde Electrolux och Mekonomen.

Astra Zenecas rapport kom in något under förväntningarna och bolaget preciserar nu den prognosticerade försäljningsnedgången under 2017 till uppskattningsvis mellan 1 och 6 procent. På sikt står bolagets mål om att försäljningen vänder upp nästa år fast.

Läkemedelsaktiernas utveckling styrs inte längre av fundamenta utan av amerikansk inrikespolitik, läs president Donald Trump. Vi bedömer att de framtida problemen ligger inbakade i kursen och behåller posten. Under våren presenteras resultatet av en ny cancerstudie som är helt avgörande för kursutvecklingen.

Electrolux överraskade nedåt med värre problem i Latinamerika än vad bolaget tidigare kommunicerat. Nu slår vitvarujätten till med nya sparpaket. En utbredd uppfattning på marknaden är att situationen i bolaget blir värre innan den blir bättre. Vi har en fortsatt långsiktig tro på Electrolux, men i portföljen får innehavet respass med en vinst på 3,2  procent.

Nytt innehav är teknikkonsulten Semcon. Bolaget har en slagig historik och är börsens ständiga turnaroundkandidat. Vi bedömer att den pågående förbättringen fortsätter baserat på den fortsatt stora efterfrågan från fordonsbranschen liksom stora delar av övrig industri.

I förra veckan meddelades även bolaget att de avyttrar sitt tyska affärsområde som utgör drygt en tredjedel av bolaget. Under 2015 förlorade affärsområdet 49 miljoner kronor och nu visas vinst, om än låg. Det är positivt att bolaget fokuserar på områden som är lönsamma och därmed närmar sig marginalmålet 8 procent.

Aktien är billig i absoluta såväl som relativa tal. Med ev/ebit 7 och p/e 9 är mycket av osäkerheten inprisad och dessutom handlas aktien till 4 procents direktavkastning. Sedan tidigare har Affärsvärlden riktkursen 70 kronor. Semcons bokslut redovisas torsdagen den 9 februari.

I förra veckan noterade vi också att Morgan Stanleys Europastrategers kombinerade ”Market Timing”-indikator börjat blinka rött. Indikatorn, som väger samma fyra delindikatorer, ger sällan säljsignaler och har ett habilt track-record. I genomsnitt har Europabörserna tappat drygt 4 procent på sex månader efter en säljsignal. Över ett år har tappet i genomsnitt varit 10 procent.

Samtidigt noterade Credit Suisses aktiestrateger att det cykliska rallyt på Europabörserna rimligen närmar sig slutet efter att cykliska aktier avkastat 24 procent mer än defensiva aktier sedan lågpunkten efter Brexit förra året. Strategerna påminner om att USA, Japan och Kina alla befinner sig i slutet av cykeln och att nuvarande värderingar prisar in väl mycket optimism.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.