Revansch för portföljen

Portföljen utvecklades starkt med norska spelbolaget som draglok. Vi sparkar ut IC Group och tar in ett fiberbolag.

Portföljen tog rejäl revansch förra veckan trots att rapporterande IC Group blev en besvikelse. Aktiva portföljen steg med 0,9 procent samtidigt som börsen föll med 1,3 procent. Nedgången på Stockholmsbörsen summerar därmed den fjärde minusveckan under 2017. Rörelserna på börsen har varit väldigt små generellt sett 2017 och vi får går tillbaka till slutet av november 2016 för att hitta en börsvecka som fallit mer än 1,3 procent.

Utropstecknet i portföljen var Gaming Innovation Group som steg med 13 procent förra veckan. Investmentbanken Carnegie initierade bevakning av det norska spelbolaget med riktkursen 8 norska kronor vilket trots veckans kursrusning innebär en fortsatt potential på nästan 40 procent. En ökad bevakning var en av våra triggers och vi bedömer att fler lär följa i detta underbevakade bolag.

I dansk-svenska IC Group har portföljens spekulation om en snar turnaround och möjlig uppdelning av koncernen slagit helt fel. Senaste delårsrapporten var lönsamhetsmässigt svag. Framåt ser åtgärdsbehoven ut att behöva vidgas för att komma tillrätta med Tiger of Sweden, vilket kommer agera som en hämsko på tillväxten. Det hela hade varit acceptabelt om den uppdelning som Affärsvärlden spekulerat kring blev verklighet, men för den som läser mellan raderna är det nu klargjort att de danska huvudägarna inte tänker gå vidare med ett sådant spår i närtid. Aktiva portföljen tar därför den beska medicinen och begränsar förlusten genom att sälja IC Group.

Nytt innehav blir fiberbolaget Hexatronic. Bolaget är en strukturell vinnare på fiberutbyggnaden som lär fortsätta under många år framöver. Just nu skördar bolaget framgångar i Norden men bygger samtidigt position för att ta del av samma skeende i Europa och USA som ligger efter utvecklingen i Norden. Hexatronic uppvisar mycket stark tillväxt och växte med 51 procent under senaste kvartalet, varav 33 procent organiskt. Dessutom stärktes lönsamheten jämfört med föregående år. Orderstocken var 37 procent större än motsvarande period föregående år vilket borgar för en stark utveckling i närtid.

Hexatronic är ett tillväxtbolag men värderas inte som ett sådant. Innevarande räkenskapsår är 18 månader långt vilket stökar till siffrorna men på 2018 års prognos värderas aktien till ev/ebit 12 gånger, vilket är lågt och väsentligt under konkurrenterna i sektorn kring ev/ebit 18. Vi gillar ägarbilden med största ägaren aktivistfonden Accendo Capital (äger även Doro) som klev in i höstas och aktivt påverkar via styrelsearbete. Dessutom äger vd i Hexatronic rejält med aktier vilket är positivt.

Under veckan handlades Pandora exklusive rätt till utdelning (9 danska kronor). Utdelningsbeloppen har som vanligt adderats till kassan och inköpskursen har av prestationsskäl sänkts med utdelningen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.