Rusning i Qliro

En utebliven räntehöjning i USA räckte för att lyfta Stockholmsbörsen i förra veckan.

För portföljens jämförelseindex OMXSGI blev uppgången 2,1 procent. Aktiva portföljen hängde med relativt väl givet dess låga börsexponering och steg 1,0 procent.

Starkast var utvecklingen för Qliro som steg med 8,2 procent under veckan och nu är upp hela 27,3 procent sedan vårt köp i början av augusti. Några kurspåverkande bolagsspecifika nyheter har inte synts till i veckan, utan det verkar bara som att fler och fler ser potentialen i bolagets pågående omvandling.

Tillhörde vinnarna gjorde även Tethys Oil som steg 3,2 procent i spåren av ett starkt nyhetsflöde. Måndagens produktionsuppdatering visade på en ny rekordsiffra. I augusti var Tethys andel 12 498 fat olja per dag, vilket motsvarar en produktionsökning på 26 procent jämfört med föregående år. Dessutom föreslog styrelsen inlösen om 3 kr per aktie, vilket mottogs positivt av aktiemarknaden. Veckan avslutades med prisuppgång i oljan baserat på rykten om att Saudiarabien kan tänkas sänka produktionstakten givet att Iran fryser sin produktion på nuvarande nivåer.

Bland övriga innehav steg Hexpol, Transcom och Telia alla med 2,8-3,9 procent, och utvecklades bättre än index. Besvikelserna var H&M (+1,1 procent) och Getinge (+0,2 procent).

Amerikanska centralbanken Federal Reserve lämnade i veckan styrräntan oförändrad, vilket var i linje med marknadens förväntningar. Aktiemarknadens initiala reaktion var positiv och budskapet från Fed kan ju tolkas: ”spekulera mera”. Centralbankernas extrema penningpolitik har drivit upp värderingarna, och därmed ner den förväntade framtida avkastningen, på i princip alla tillgångsslag. De exakta effekterna på tillväxten kan diskuteras, men klart är att exempelvis IMF:s tillväxtprognoser för i år om 2,4 procent för USA, 1,5 procent för EMU och 0,5 procent för Japan inte imponerar.

Vi fortsätter att ligga lågt och lämnar portföljen oförändrad.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.