Säljer surdeg – köper sprit

Aktiva portföljen hade en tung vecka. Problemtyngda Eltel visade sig ha fler lik i garderoben. Nu åker aktien ut.
Säljer surdeg – köper sprit - port_v4_17_binary_6821250.png

Förra veckan blev en sur historia för aktiva portföljen som backade med 2,9 procent. Stockholmsbörsen steg samtidigt med 1,0 procent.

Huvudförklaringen till portföljens dåliga utveckling var en ny vinstvarning från problemtyngda tjänsteföretaget Eltel som föll med hela 25,4 procent under veckan.

Aktien utvecklades initialt mycket bra efter vårt köp i början av december och det såg ut som att bolaget med ny vd på plats och en uppgörelse med bankerna skulle lyckas undvika en nyemission.

Vinstvarningen som kablades ut sent på torsdagskvällen handlar liksom höstens vinstvarning om bolagets projektverksamhet. Ledningen förefaller ha underskattat riskerna i verksamheten och nu ska ett antal projekt utredas av Eltels revisionsfirma PwC.

Negativa effekter på resultatet kommer att synas redan under fjolårets fjärde kvartal, vilket medför att bolaget riskerar att bryta mot låneavtalet med bankerna. Återigen tornar alltså nyemissionsrisken upp sig. Denna gång är läget i våra ögon väl osäkert. Och även om nyemissionen skulle utebli är risken uppenbar att aktien är sval en längre tid. Vi lämnar med en förlust på 7,0 procent.

Under veckan levererade flera tungviktare sina bokslut. Noterbart är att bolag som Nordea och Atlas Copco, som båda levererade bra kvartalssiffror, ändå fick se aktierna falla tillbaka mot slutet av veckan. Efter de kraftiga uppställ vi sett inom cykliskt förefaller det som att många som ”köpt på ryktet” nu väljer att ”stiga av på nyheten”. En börsrekyl med rotation in i mer defensiva aktier skulle inte förvåna.

Efter fadäsen i Eltel plockar portföljen därför in en defensiv favorit: Ratos vin- och spritbolag Arcus. Affärsvärlden köprekommenderade denna Oslonoterade börsnykomling på fundamentala grunder i Nr 3/2017. Kortfattat tog Ratos inte i så de sprack när Arcus noteringskurs sattes, och aktien handlas bara strax över de nivåerna.

Det närmaste halvåret kan bli intressant för Arcus-aktien. Första bokslutsrapport som noterat bolag presenteras redan nu på torsdag morgon i Oslo. Och innan första kvartalets rapport ser ljuset i början av maj lär fler analyshus än SEB ta upp bevakning, vilket kan skynda på en uppvärdering vid fler positiva omdömen. Kandidater är bland annat noteringens övriga två banker: ABG Sundal Collier och Carnegie. Ratos resterande Arcus-post, på 24 procent av kapitalet, får säljas ut från slutet av maj, så i det korta perspektivet finns ingen risk att en Ratos-försäljning tynger aktien.

I vanlig ordning anger vi köpkursen i utländska aktier i svenska kronor i tabellen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.