Stark vecka för portföljen

Portföljen hade en av sina bästa veckor hittills relativt index i förra veckan. Nu avyttras en aktie som inte utvecklats som väntat.

Amerikanska S&P 500-indexet avslutade förra veckan med att backa 0,2 procent. Även om magnituden i de senaste dagarnas nedgång i USA inte varit särskilt stor är det anmärkningsvärt att indexet backat nio dagar i rad – den längsta ihållande nedgångsfasen sedan 1980, enligt Financial Times.

Stockholmsbörsen har tagit rygg och föll under veckan med 3,9 procent. Aktiva portföljen steg istället med 0,7 procent. Veckan var aktiva portföljens femte bästa sedan starten relativt index. Bidrog till att lyfta portföljen gjorde framförallt Transcom och Unibet, som båda steg, men även exempelvis H&M som föll mindre än index.

Spelbolaget Unibets tredje kvartal kom in bättre än väntat på de flesta punkterna. Att bolaget levererade hela 27 procents organisk tillväxt imponerar. God operativ medvind, konjunkturokänslig verksamhet, hyfsad direktavkastning och en värdering som inte speglar den snabba tillväxten gör aktien fortsatt högintressant.

Getinge tog ett glädjeskutt i veckan när bolaget aviserade att Mattias Perjos, som närmast kommer från italienska Coesia tar över vd-posten. Tillträdet kan dock bli så långt fram som den 1 maj i värsta fall. Sedan vårt bottenfiske i Getinge har aktien fortsatt att falla trots att det underliggande resultatet utvecklas i rätt riktning (+16 procent under tredje kvartalet), besked om en uppdelning och ny vd. Investerarna är uppenbarligen mer fokuserade på den tröga orderingången (-3 procent under tredje kvartalet), den svaga balansräkningen liksom de ihållande FDA-relaterade problemen. Även om vi ser långsiktig potential så är det svårt att se vad som ska lyfta aktien i det korta perspektivet. Vi säljer med en förlust på 13,6 procent och placerar kapitalet i kassan tills vidare.

I veckan hamnar givetvis allt fokus på tisdagens presidentval i USA. Det som nyligen såg ut att bli en ganska klar seger för demokraternas Hillary Clinton ser nu ut att bli en något mer spännande historia. I ett läge med en överraskande Trump-seger kan vi säkert initialt få någon form av Brexit-liknande reaktion på världens börser. Om Clinton vinner kan det säkert bli en viss uppgång på lättnad i spåren av den svaga börsutvecklingen senaste veckan. Vi vill inte spekulera i något särskilt utfall, utan går in i veckan med en relativt neutral börsexponering.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco