Två försäljningar och två köp

Aktiva portföljen kastar ut ett par trötta tungviktare och ersätter dem med en intressant duo.
Två försäljningar och två köp - port_v2_2017_binary_6818144.png

Efter en stark avslutning under fredagen stängde Stockholmsbörsen upp 0,1 procent i förra veckan. Aktiva portföljen backade istället 0,5 procent.

Tyngde utvecklingen gjorde framförallt spelbolaget Kindred Group (-5,4 procent) och danska läkemedelsjätten Novo Nordisk (-2,6 procent). Under veckan föll den sistnämnda dels på uttalanden från USA:s tillträdande president Donald Trump om att läkemedelspriserna i USA för höga, dels efter en stämning i USA, där investerare hävdar att ledningen lämnat vilseledande prognoser.

Bäst utveckling sedan inköp bland portföljens innehav har Eltel (+19,1 procent) och Mekonomen (+8,7 procent). Desto trögare har utvecklingen varit för Telia och Novo Nordisk, vilka nu lämnar portföljen med vinster på 0,9 respektive 1,2 procent. Försäljningarna ger oss möjlighet att plocka in ett par aktier som känns hetare i det korta perspektivet.

I årets första nummer av Affärsvärlden var Catena en av aktierna som köprekommenderades och korta portföljen väljer nu att ta position i logistikfastighetsbolaget. Med en bas mot konjunkturstabila livsmedelskunder och växande e-handel kan den erfarna ledningen erbjuda god kassaflödestillväxt till begränsad risk. I det korta perspektivet kan de kommande kvartalens vinsttillväxt överraska marknaden och snabba på Catenas uppvärdering.

Vitvaruföretaget Electrolux har lagt ett av sina tuffaste år hittills till handlingarna. Därmed är tiden mogen att ta in aktien i portföljen. Vd:n sedan ett år, Jonas Samuelson, har lagt storförvärvsplanerna i frysboxen och koncentrerar sig på att få upp marginalerna. Målet om 6 procent i rörelsen kan bli verklighet redan mot slutet av året. Electroluxaktien har släpat efter, fallhöjden är begränsad och värderingen attraktiv med ett p/e-tal på 13 för nästa år.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.