Uselt år för portföljen

Aktiva portföljen kan snart lägga ett tungt år till handlingarna. Missarna var flera.
Uselt år för portföljen - port_v49_16_binary_6811091.png

Efter ett par riktigt starka år 2014 och 2015 för aktiva portföljen, med totalt 90 procents avkastning jämfört med knappt 27 procent för Stockholmsbörsen, blev 2016 betydligt sämre. När portföljen låstes i torsdags i förra veckan, på grund av tidig pressläggning, hade portföljen backat med 7,1 procent sedan årsskiftet. Stockholmsbörsen hade samtidigt stigit med 8,6 procent.

Med facit i hand borde vi ha följt den klassiska devisen: ”If it ain’t broke, don’t fix it”. Istället valde vi att göra portföljen mindre aktiv och mer långsiktig, och samtidigt öka fokus på likvida storbolagsaktier. Bakgrunden till det var dels att det inte längre framstod som rimligt att handla kortsiktigt i mindre likvida småbolagsaktier givet en allt större följarskara, dels vår försiktiga syn på börsen i stort.

Under de senaste åren har tecknen på att börsen befinner sig på upploppet i en uppgångsfas avlöst varandra. Vår första stora hedgeoperation våren 2015 var också riktigt vältajmad, då portföljen steg under slutet av fjolåret samtidigt som börsen föll. Hedgen var också utmärkt i början av innevarande år när börsen föll tungt på Kina-oro. Det stora misstaget var att krampaktigt hålla kvar i positionen i Xact Bear – i tron att vi bara upplevde en större upprekyl i en fallande trend.

Vid sidan av en för låg börsexponering har portföljen under året också gått på några bolagsspecifika minor.

Den största förlusten kom i spelbolaget Betsson (-36 procent) i samband med bolagets vinstvarning vid halvårsskiftet. Att vi då valde att sälja aktien har senare visat sig vara ett misstag eftersom aktien stigit med 30 procent från vår försäljningsnivå.

Betydligt mer rätt på bollen var vi i kosmetikaföretaget Oriflame, en av årets stora vinnare på Stockholmsbörsen. Affären kunde ha blivit portföljens överlägset bästa affär hittills. Vi köpte aktien på 116,30 kronor i början av februari och hade i slutet av oktober kunnat ta hem en vinst på 187 procent. Dessvärre fegade vi ur alldeles för tidigt och tog hem en vinst på drygt 25 procent i mitten av mars.

Rent generellt har portföljen, givet vår skeptiska börs- och konjunktursyn, haft för lite cykliska aktier och för stor andel konjunkturokänsliga aktier. Affärer i exempelvis spelleverantören Evolution Gaming, medicinteknikbolaget Getinge och tobaksbolaget Swedish Match stängdes alla med förluster. Klädjätten H&M, som under lång tid varit ett inslag i portföljen, har inte heller levererat.

Under våren tog vi en mer offensiv position i flera storbanker. Pressade värderingar, hög direktavkastning och ett högre ränteläge talade för sektorn. Precis som i fallet Betsson hade vi här gynnats av mer tålamod. Sämst blev utfallet i Nordea, som såldes med en förlust på drygt 8 procent vid halvårsskiftet. Hade vi suttit med positionen i mitten av december hade vinsten summerat till omkring 30 procent.

Efter ett år präglat av kostsamma misstag siktar vi på att ta nya tag under 2017. Tilläggas bör att portföljen bäst bör ses som en idégenerator för aktiva placerare, snarare än en portfölj att följa slaviskt.

Aktiva portföljen kommer precis som vanligt att hålla igång under tidningens utgivningsuppehåll kring jul- och nyårshelgerna. Varje helg sker en kortare uppdatering på börsbloggen på Affärsvärldens hemsida.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets