40 miljoner till<br></br>Attendos vd

2005-02-08 21:00 Sophie Nachemson-Ekwall

Gustaf Douglas och Melker Schörling är inte ensamma om att göra en kanonaffär när Attendo säljs till det brittiska riskkapitalbolaget Bridgepoint. Attendos vd Henrik Borelius, 33, tjänar själv 40 miljoner kronor.

Totalt betalar Bridgepoint 2,2 miljarder kronor för Attendo, ett tjänsteföretag inom vårdsektorn. Bolaget köptes ut ur Securitas 1999. Gustaf Douglas och Melker Schörling äger tillsammans 80 procent av aktierna och gör en reavinst på 650 miljoner kronor var.

VÅRDVINNARE: Henrik Borelius är säkert nöjd.
Värdet är mycket högre än vad de fem investmentbanker som räknade på bolaget kom fram till. Egentligen var planen att Attendo skulle börsnoteras under våren.

- Budet nu är mycket bättre, och både jag och resten av ledningen blir kvar i bolaget. Jag kommer även att kvarstå som delägare, säger Henrik Borelius, som kom till Attendo 2000 och blev vd året därpå.

Henrik Borelius fick då bland annat teckningsoptioner och vid Bridgepoints bud ägde han närmare två procent av Attendo. Det motsvarar 40 miljoner kronor.

- Men det roliga är att det är så många i personalen som också gjort en bra affär. Jag träffade en undersköterska som satsade 8 000 kronor i den konvertibelemission vi gjorde 2002. För några veckor sedan frågade hon mig om det skulle bli en bra affär. Nu kan jag berätta för henne att hon gjort en reavinst på 16 000 kronor.

Vad händer med Attendo nu?
- Vi kommer fortsätta att växa precis som tidigare. Vårdmarknaden är högintressant och det finns goda möjligheter utomlands. Bridgepoint kan den här verksamheten, säger Henrik Borelius.

Borelius själv har examen från Handelshögskolan i Stockholm, han har jobbat som konsult på McKinsey och varit engagerad i Kunskapsskolan. Han är bror till den kända journalisten Maria Borelius.

Vad är det för framgångsgen ni bär på?
- Jag vet inte, men vi har båda stora näsor, kraftiga ögonbryn och talar mycket.

Attendo har sedan 1999 mer än sexfaldigat intäkterna från 380 miljoner kronor till 2,5 miljarder.

Antalet medarbetare har ökat från 300 till 4 800. Företaget har dotterbolag i elva länder jämfört med fyra länder 1999.

Sophie Nachemson-Ekwall

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom

Bostad & fastighet