Affärsvärlden: Avstå forskningsbolaget

En spekulationsaktie som har förutsättningar att bli populär på börsen. Så ser framtiden ut för forskningsbolaget som noteras om ett par veckor. Risken är dock hög. Här är Affärsvärldens rekommendation inför nynoteringen på First North.

TECKNA EJ. Index Pharmaceuticals ,ett forskningsbolag som inriktat sig på att finna behandling mot en allvarlig form av tarminflammation, ulcerös kolit – en kronisk inflammation i tjocktarmen, blir av allt att döma nästa förhoppningsföretag som noteras i Stockholm.  Bolaget har sitt ursprung i forskning i det på senare  tid skandaliserade Karolinska institutet i Solna.

Målet är att dra in cirka 250 miljoner kronor i en emission där pengarna ska användas till att göra en fördjupad patientstudie, en så kallad fas IIB-studie. Ambitionen med studien är att klarlägga om den aktiva substansen cobitolimod, har effekt på inflammationen, och optimera doseringen.

Redan tidigare har bolaget gjort mindre fas II-studier som då visade att bolagets medicinkandidat har en sådan effekt.

Värderingen av bolaget ligger med den nu aktuella teckningskursen 8,40 kronor per aktie på 275 miljoner kronor före emissionen. Emissionen ska enligt planerna tillföra ytterligare 250 miljoner kronor. En förhållandevis stor del av bruttobeloppet, 29 miljoner kronor, försvinner i transaktionsavgifter, bland annat till garanter och corporate finance-firman bakom emissionen. Ytterligare 17 miljoner går till att betala tillbaka ett lån, vilket sammantaget ger ett indikativt väntat marknadsvärde om cirka 480 miljoner kronor.

Företaget tar sikte på att utveckla en medicin som fungerar bättre än dagens mediciner. Sannolikheten får att bolaget ska lyckas är 25-30 procent. Bolaget är välskött men den avgörande frågan för aktieägaren är om aktien ska köpas nu eller om den kan bli billigare efter noteringen.

 

Det här är en kortversion av specialanalysen Chansning till börsenEn spekulationsaktie som har förutsättningar att bli populär på börsen. Så ser framtiden ut för forskningsbolaget som noteras om ett par veckor. Risken är dock hög och Affärsvärlden avråder från att teckna aktier i bolaget..

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco