Aktieråd: Värderingen kyler het aktie

Klimatfixaren Munters gör comeback på börsen efter sju års bortavaro. Prislappen är i högsta laget. Bättre köptillfällen väntar längre fram.
Aktieråd: Värderingen kyler het aktie - munters-700_binary_6848910.jpg

TECKNA EJ. Årets hittills tyngsta börsnotering kommer från Nordic Capital. Riskkapitalföretaget säljer ut Munters för 55 kronor per aktie, vilket betyder ett marknadsvärde på bolaget om drygt 10 miljarder kronor.

Under förutsättning att bolaget når sina finansiella mål senast nästa år säljs aktien för i storleksordningen p/e 18 på vinstprognosen för 2018. Det är i nivå med börsen som helhet men på respektavstånd från premiumföretag som Assa Abloy och Atlas Copco, med p/e-tal på 22 för nästa år. Samtidigt är det aningen dyrare än vad bygg­underleverantörer som välskötta Lindab betalas till på börsen.

Munters kommer inte plåga nya aktieägare med kursfall. Men vad ska få aktien att lyfta mer än de förväntade 5 till 7 procenten under första handelsdagen? Affärsvärlden ser inga sådana utlösande faktorer. Tvärtom. Nordic Capital har valt försäljningstillfälle med omsorg och har trimmat alla delar av Munters till toppresultat. Bolaget brukar annars se sig som ocykliskt, där det vanliga är att de olika affärsområdena går i otakt. Vi väntar på billigare köptillfällen längre fram.

Det här är en nedkortad version av analysen Värderingen kyler het aktieKlimatfixaren Munters gör comeback på börsen efter sju års bortavaro. Prislappen är i högsta laget. Bättre köptillfällen väntar längre fram..

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets