Aktierna som bränner hål i portföljen

(UPPDATERAD) Glöm oljan. Det är bankerna vi ska oroa oss för, skriver CNN Money.

Några av världens största banker har fått se sina aktiekurser dyka på sistone. Finansaktier på New York-börsen är ner över 11 procent sedan årsskiftet, vilket är en större nedgång än den som drabbat olja, energi och tillväxtmarknader.

En uppsjö europeiska storbanker går ännu sämre. Deutsche Bank har tappat 31 procent, Unicredit 35 procent och Credit Suisse 30 procent, medan Barclays, BNP Paribas, Société Générale och UBS alla fallit kring 20 procent sedan årsskiftet.

Till och med JP Morgan Chase, som hade ett strålande fjärde kvartal, har varnat för en ’’utmanande’’ start på 2016.

CNN anger tre skäl till att banker drabbas särskilt hårt av nedgångarna i världsekonomin.

1. Låga räntor minskar vinstmarginalerna. Finansmarknaderna räknar inte längre med att den amerikanska centralbanken, Federal Reserve, höjer räntan under 2016.

2. Det låga oljepriset påverkar finanssektorn. Många banker har investerat tungt i stora oljeprojekt bara för att se bolagen bakom projekten gå i konkurs.

3. Efterverkningarna av olämpligt uppträdande är kännbara. Böter och uppgörelser läggs på hög. Bankerna möter också hårdare krav från tillsynsmyndigheter.

Svenska storbanker har hållit emot bättre än sina amerikanska och europeiska kolleger. Vid 15.30-tiden på måndagen var utvecklingen för SEB -6,8 procent, Swedbank -8,6, Handelsbanken -9,1 och Nordea -13,2 procent sedan årsskiftet.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.