Analyschef tror Fed tvingas sänka räntan

De flesta bedömare tror att Federal Reserve lämnar styrräntan oförändrad på onsdagen och att räntan höjs tre gånger under året. Standard Chartereds analyschef tror dock att Fed tvingas sänka.

På onsdagskvällen klockan 20.00 lämnar den amerikanska centralbanken Federal Reserve sitt räntebesked. De flesta bedömare – inklusive Nordea, SEB och Swedbank – tror att räntan lämnas oförändrad vid intervallet 0,25-0,50 procent.

”Vi utesluter en styrränteförändring vid onsdagens möte”, skriver Swedbank bland annat.

I Reuters enkät förväntar sig bedömare tre styrräntehöjningar i år, till skillnad från de fyra höjningar som Fed signalerade i december.

Mike Moran, analyschef på Standard Chartered, spår att den amerikanska styrräntan höjs en gång i mars. Senare i år tror han emellertid att Fed tvingas dra i handbromsen och sänka styrräntan.

– Om man tittar på de närmaste sex till tolv månaderna så finns helt enkelt inte momentum i den amerikanska ekonomin, säger han till CNBC.

Kvällens räntebesked väntas inte följas av någon presskonferens med Fed-chefen Janet Yellen. Den amerikanska centralbanken lämnar inte heller några nya ränteprognoser förrän i mars, senare i år, skriver CNBC.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco