Analyschef tror Fed tvingas sänka räntan

2016-01-27 09:48 Ola Söderlind
Janet Yellen, ordförande för USA:s centralbank Federal Reserve. Foto: All over press

De flesta bedömare tror att Federal Reserve lämnar styrräntan oförändrad på onsdagen och att räntan höjs tre gånger under året. Standard Chartereds analyschef tror dock att Fed tvingas sänka.

På onsdagskvällen klockan 20.00 lämnar den amerikanska centralbanken Federal Reserve sitt räntebesked. De flesta bedömare - inklusive Nordea, SEB och Swedbank - tror att räntan lämnas oförändrad vid intervallet 0,25-0,50 procent.

"Vi utesluter en styrränteförändring vid onsdagens möte", skriver Swedbank bland annat.

I Reuters enkät förväntar sig bedömare tre styrräntehöjningar i år, till skillnad från de fyra höjningar som Fed signalerade i december.

Mike Moran, analyschef på Standard Chartered, spår att den amerikanska styrräntan höjs en gång i mars. Senare i år tror han emellertid att Fed tvingas dra i handbromsen och sänka styrräntan.

- Om man tittar på de närmaste sex till tolv månaderna så finns helt enkelt inte momentum i den amerikanska ekonomin, säger han till CNBC.

Kvällens räntebesked väntas inte följas av någon presskonferens med Fed-chefen Janet Yellen. Den amerikanska centralbanken lämnar inte heller några nya ränteprognoser förrän i mars, senare i år, skriver CNBC.

Ola Söderlind

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom

Bostad & fastighet