Analytiker om Bolidens ras: ”Överreaktion”

Bolidens rapport var för många en besvikelse och aktien tog vid börsöppningen stryk. En överreaktion, tycker Handelsbankens Johannes Grunselius.

Gruvjätten Boliden kom i dag med sin rapport för det första kvartalet 2017. Resultatet före skatt blev 2.075 miljoner kronor. Analytikerna hade räknat med ett resultat före skatt på i genomsnitt 2.258 miljoner kronor, enligt SME Direkts sammanställning inför rapporten.

Försäljningen uppgick till 12.730 miljoner kronor för perioden, även den under analytikernas prognoser. SME Direkts konsensusprognos låg på 12.955 miljoner kronor.

– Det var överlag en stabil rapport, ett något mjukare kvartal. Men inte för att det var dåligt, utan för att det fjärde kvartalet 2016 var exceptionellt bra. Men ändå något utanför våra förväntningar, säger Handelsbankens analytiker Johannes Grunselius, och lyfter sedan fram positiva bitar ur rapportern.

– Nyförvärvade Kevitsagruvan visade på bra volymer, även Aitikgruvan hade bra volymer, ledningen ser positivt på resten av året.

Aktien är ner drygt åtta procent, kommentar?

– Det är en överreaktion.

På smältverkssidan har vissa processtörningar påverkat zinkproduktionen negativt, samtidigt som lägre volymer fria metaller och lägre smältlöner bidragit till en något lägre lönsamhet.

”En hög andel lättmald malm tillsammans med god stabilitet kompenserade för viss påverkan från vinterklimatet”, skriver Boliden i rapporten.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.