Analytiker: Så gynnas olja och kol av att USA lämnar Parisavtalet

Att USA beslutar sig för att lämna det globala klimatavtalet endast två år efter att man ingått det påverkar de globala olje- och kolmarknaderna positivt. Det menar flera analytiker som Bloomberg News har pratat med. Effekten bedöms dock vara försumbar i längden.
Analytiker: Så gynnas olja och kol av att USA lämnar Parisavtalet - trump-olja-affarsvarlden-700_binary_6853014.png

– Den politiska vinden har vänt 180 grader. Att man lämnar det här avtalet kommer bara att ytterligare trigga vissa handlare på olje- och gasmarknaden, säger Stephen Schork vid Schork Group tlll Bloomberg News.

Enligt Schork innebär gårdagens besked från Trump en tydlig signal till investerare om att olja och kol är gångbara investeringar även framöver.

I det längre perspektivet är det dock tveksamt ifall denna enskilda politiska handling får någon större påverkan.

– Det är symboliskt viktigt. Men kanske inte lika viktigt rent numeriskt, säger Anthony Yuen på Citigroup till Bloomberg News.

De två största amerikanska oljeproducenterna, Exxon Mobil och Conocophillips, har dessutom givit sitt stöd till Parisavtalet. Man menar att det hade varit bättre för USA att behålla sin plats vid förhandlingsbordet, för att på så sätt kunna påverka internationella ansträngningar för att minska utsläppen.

Exxon Mobils vd, Darren Woods, menar att efterfrågan på oljan kommer att växa, med eller utan USA:s medverkan i Parisavtalet.

– Energibehov är en funktion av befolkningens storlek samt levnadsstandard. När det gäller policy borde målet alltid vara att minska utsläppen till minsta möjliga kostnad för samhället, säger Woods till Bloomberg News.

Den stora förloraren på att USA lämnar Parisavtalet bedöms vara de amerikanska företag som är aktiva inom förnybar energi. Ian Simm, vd på Impax Assets Management Group, som fokuserar på hållbara investeringar, menar att USA riskerar att tappa sin roll som världsledande på området.

– Det kan mycket väl bli så att ledarskapet tas över av Kina eller andra asiatiska företag snarare än USA. Det vore väldigt synd för många av de branschledande amerikanska aktörerna, säger Simm.

Visst hopp finns dock för de amerikanska aktörerna inom förnybar energi, då många viktiga delstater – så som New York och Kalifornien – redan har kommit långt i sin gröna omställning och genom subventioner gjort det möjligt för förnybara alternativ att konkurrera med fossila bränslen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco