Analytikern: Oljepriset ska upp 50 procent

Oljepriset har vid två tillfällen i år svängt kraftigt. Efter senaste dippen spår nu DNB:s oljeanalytiker ett rejält prislyft.
Analytikern: Oljepriset ska upp 50 procent - olja-raket-700_binary_6842514.jpg

Priset på råoljan har dalat sedan mitten av april. Då handlades den runt 53 dollar per fat. I dag ligger priset runt 46 dollar per fat. DNB tror nu att oljepriset kan stiga.

Det första kvartalet 2009, strax efter finanskrisen, klättrade oljepriset från 40 dollar per fat till 70 dollar per fat – trots att utbudet var betydligt högre än efterfrågan den perioden. Priset fortsatte att stiga och 2011 handlades oljan till 120 dollar fatet.

Dagens oljepriskurva är i startgroparna för en liknande prisresa enligt DNB:s oljeanalytiker Torbjörn Kjus. Han tror att oljepriset det fjärde kvartalet 2017 kommer att ligga på 70 dollar per fat. Det skulle alltså innebära en ökning om 52 procent från dagens nivåer.

– Det är långt över konsensus, säger Kjus till DN.no.

Kjus och DNB missade på prognosen för 2016/2017. De trodde då att oljepriset skulle sluta över 60 dollar per fat. Istället har priset legat kring 50-55 dollar per fat sedan oljekartellen Opec beslutade att sänka oljeproduktionen i slutet av november förra året. Det återstår att se om Kjus och DNB får rätt den här gången.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.