Bäddat för en comeback för värdeaktier

Börsen skakar. Är vinstprognoserna uppblåsta eller är marknaden alldeles för pessimistisk? Osäkerheten bäddar för en comeback för värdeaktier.

Den rekordsvaga inledningen på börsåret har skapat många pessimister på aktiemarkanden. Enligt den gängse definitionen av en bear market, björnmarknad, det vill säga mer än 20 procents nedgång, balanserar vi kring den gränsen idag. Den nuvarande nedgången har pågått i 190 dagar räknat från toppen i april 2015 till idag.

Kraftigt oljeprisfall, frågetecken kring omvandlingen i den kinesiska ekonomin och en ökad oro för sämre konjunktur anses vara viktiga förklaringar. Trots det finns det skäl till att vara positiv till börsen enligt Nordeas aktiestrateg Magnus Dagel. Han pekar på att låga finansieringskostnader och sjunkande oljepriser fungerar som stimulanser. Och att avkastande bolag generellt sett är billiga. 2016 skulle mycket väl kunna bli året för värdeaktiernas comeback.

Storbolagen som ingår i OMXS30 är historiskt lågt värderade. Dessutom med en hög direktavkastning där genomsnittet för de tio bästa utdelarna är höga 6 procent. Dessutom är skuldsättningen generellt sett låg.

Jonas Olavi, nordiskt allokeringsansvarig på Alfred Berg, vill inte blåsa faran över ännu.

-Jag väntar in mer bekräftelse på att tillväxtoron ebbar ut innan jag står på köpknappen.

Detta är en kortversion av ”Bäddat för värdeaktier”. Artikeln i sin helhet publiceras i senaste numret av Affärsvärlden. Prenumeranter kan också logga in och läsa hela texten här.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.