Bank och olja tynger Europas börser

Europabörserna pressas tillbaka något i den inledande handeln på tisdagen. Frankfurtbörsen sticker ut med en klart sämre utveckling än på övriga ledande Europabörser efter fortsatt svaghet bland tyska banker. Ett lägre oljepris sätter press på sentimentet.

”Det är viss lättnad att… Clinton verkar ha gjort bra ifrån sig under den första debatten med den republikanska kandidaten Trump”, sade Markus Huber , handlare vid City of London Markets till Reuters.

En omröstning från CNN visar att 62 procent ser Clinton som vinnare av den första amerikanska presidentvalsdebatten under natten till måndagen, jämfört med 27 procent för Trump. Många investerare tycks se Clinton som den föredragna kandidaten medan få verkar säkra på vad Trump som president skulle innebära för den internationella handeln eller den inhemska ekonomin.

Oljesektorn tyngdes av ett fallande oljepris. BP sjönk 0,7 procent och Royal Dutch Shells B-aktie var ned 1,1 procent.

Deutsche Bank tappade ytterligare 2,6 procent efter en svag utveckling på måndagen då investerarna oroas för bankens finanser. I samma sektor uppges Commerzbank nu planera att slopa sin utdelning. Aktien straffades med en nedgång på 2,7 procent.

Kvar i banksektorn undersöker italienska Banca Monte dei Paschi di Siena möjligheterna för ett frivilligt byte av skulder till aktier. Aktien stärktes 1,7 procent.

Schibsted håller investerardag i London, där de långsiktiga målen upprepades. Det norska mediebolaget höjer dock ett varningens finger för att den politiska osäkerheten i Spanien har fortsatt under sommaren, vilket påverkar bolagets omsättningstillväxt framförallt inom platsannonsering. Aktien föll 4,5 procent.

Volkswagen rullade ned 3,8 procent efter rapporter om att det amerikanska justitiedepartementet sägs undersöka hur stora böter biltillverkaren klarar av utan att gå i konkurs.

Kryssningsoperatören Carnival höjdes 3,1 procent. Natixis har höjt sin riktkurs för bolaget till 42 pund från tidigare 41 pund.

Telekombolaget Orange belönades med en uppgång på 1,9 procent. Credit Suisse har uppgraderat sin rekommendation för aktien till outperform från tidigare neutral samtidigt som riktkursen sattes upp 10 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.