Bankerna bromsar uppgångarna

Kurserna på Stockholmsbörsen inledde tisdagens handel högre men har sedan fallit tillbaka till oregelbundet territorium, med banker som sänke. Fokus under morgonen har annars legat på nattens presidentvalsdebatt mellan Hillary Clinton och Donald Trump.

SIX Generalindex var klockan 09.47 oförändrat vid 492 medan OMXS30 var oförändrat vid 1.418. Omsättningen uppgick till 2,0 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Handel förekommer även på andra handelsplatser såsom Bats, Chi-X och Turquoise.

Bedömare ansåg att Clinton vann nattens debatt tack vare sin debatterfarenhet, oavsett åsikt i sakfrågorna. Trump bedömdes samtidigt inte skörda så stora framgångar med sin tidigare så framgångsrika attackteknik. De amerikanska börsterminerna stärktes under morgonen, med start strax efter att debatten inletts vid 3-snåret svensk tid.

Den indextunga banksektorn bromsade annars uppgångarna i den tidigare handeln. Nyheter från den tyska banksektorn fortsätter att spöka. I dag rapporterar den tyska affärstidningen Handelsblatt att Commerzbank kan komma att slopa utdelningen för 2016, på grund av höga omstruktureringskostnader. SEB tappade 0,1 procent, Nordea var ned 0,5 procent och Swedbank minskade 0,4 procent.

På förvärsfronten har Ratos tecknat ett avtal om att köpa 100 procent av aktierna i Plantagen från fonder förvaltade av riskkapitalbolaget Apax Partners. Köpeskillingen för blomsterhandlaren uppgår till cirka 1,2 miljarder norska kronor motsvarande ett enterprise value om cirka 2,9 miljarder norska kronor. Aktien steg 0,7 procent.

Nibe har meddelat villkoren i sin företrädesemission om cirka 3 miljarder kronor som aviserades den 12:e maj i samband med köpet av Climate Control Group. Aktieägare har företrädesrätt att teckna en ny aktie per sju befintliga och tckningskursen har fastställts till 48 kronor per aktie. Nibe var ned 1,9 procent.

På analysfronten har Nordea höjt rekommendationen för vitvarukoncernen Electrolux från behåll till köp. Riktkursen 235 kronor upprepas. Aktien steg 1,4 procent.

Vidare har Carnegie höjt rekommendationer i spelsektorn för Unibet och Catena Media till köp, från tidigare behåll. Unibet steg 1,8 procent medan Catena Media ökade 6,0 procent.

Swedbank sänker riktkursen för H&M-aktien till 290 kronor, från tidigare 300 kronor, och upprepar köprekommendationen. Aktien var upp 0,9 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.