Bengt Ågerup överklagar enorm skattenota

Skatteverket kräver Bengt Ågerup på 845 miljoner kronor, detta redan innan målet är avgjort i domstol.

Enligt DI kan miljardären Bengt Ågerup tvingas betala över 800 miljoner kronor i en skattehärva innan målet avgjorts i domstol. Nu överklagar Ågerup till Högsta förvaltningsdomstolen.

”Ågerup kommer att behöva avyttra i princip all sin egendom inklusive familjebostaden för att kunna betala den påförda skatten”, skriver ombudet till tidningen.

Bengt Ågerup sålde Q-med till fransk-schweiziska Galderma i mars 2011. I samband med detta sålde Ågerup sitt innehav från ett bolag till en stiftelse vilka båda kontrolleras av just Ågerup. Detta genererade en skattepliktig vinst som den självutnämnde socialisten ej betalat någon skatt på i Sverige. Enligt Ågerup ska han inte behöva skatta på vinsten då han inte hade sin hemvist i Sverige vid tillfället. Detta håller inte Skatteverket med om.

Bengt Ågerup krävs på 1,2 miljarder kronor i skatt och skatteböter. Målet är ännu inte avgjort i domstol, men trots det har Skatteverket krävt att miljardären ska betala in 845 miljoner kronor i en skattenota.

Skatteverket har tidigare fått rätt från Förvaltningsrätten. Ågerup har nu överklagat till Högsta förvaltningsdomstolen och begärt att de beviljar prövningstillstånd, det uppger nyhetsbyrån Siren.

Grunden till Bengt Ågerups förmögenhet är antirynkmedlet Restylane som Q-Med AB lanserade 1996.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.