Besparingar lär vänta i vårdsektorn

Framtidens hälsovård kommer med tanke på megatrenderna inom sektorn med en åldrande befolkning att kräva mer kostnadsbesparingar och förbättrad effektivitet.

”Vi kan inte fortsätta hälsovården som vi har gjort, även om vi får finansieringen till det”, säger Anders Ekholm, tillförordnad chef för Swedish Institute for future studies. Enligt prognoser för 2030 väntas äldrevården gå mot en personalbrist.

Under presentationerna nämns ett antal åtgärder som syftar till att öka effektiviteten i vården för att svara mot det ökade behovet av vård som en åldrande befolkning ger upphov till.

Digitalisering i vården uppges vara ett sätt att höja effektiviteten och Sofia Svanteson, grundare och designstrateg vid Ocean Observations presenterade en digital lösning inom ledgångsreumatism och MS. Genom att förstärka människor och ge medvetenhet om hur din livsstil påverkar riskerna för att drabbas av sjukdomar som ligger i generna hoppas hon det ska ge incitament till en förändrad livsstil med minskad risker att drabbas av sjukdomen. Applikationen kan bland annat ge information om hur till exempel minskat rökande eller förändrad alkoholkonsumtion kan påverka risken att drabbas av sjukdomen.

Dr Tomas Block medicinsk chef vid Combio Healthcare Systems påtalar behovet av kliniska beslutsstöd som tillsammans med informationsexplosionen bedöms ge möjligheter till en individualiserad behandling.

Sastry Chilikuri, principal vid McKinsey påtalar det väsentliga värdet av ”Big data”, men uppger även att ”Big data” som fenomen i dag dock är överreklamerat. Tillväxten i finansieringen från Venture capital i digital hälsovård är väsentligt högre än motsvarande tillväxt i andra områden. Från 2013 till 2014 växte investeringarna från Venture capital inom digital hälsovård med 127 procent, en ökning från en tillväxt på 29 procent mellan åren 2012 till 2013.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets