Bitcoin rasade efter att ledande utvecklare lämnat

En av de ledande utvecklarna av bitcoin lämnar och skriver i ett blogginlägg att han anser att valutan har misslyckats.

Mike Hearn, som är en av fem ledande utvecklare och har jobbat mer än fem år med att utveckla kryptovalutan, säger att han inte längre ser sig själv som en del av projektet och har också sålt alla sina egna bitcoins då han inte längre ser positivt på kryptovalutan. Priset på en bitcoin rasade med 10 procent efter beskedet

”Trots att man visste att valutan kunde misslyckats så har nu vetskapen om att den faktiskt gjort det sårat mig och gjort mig mycket ledsen”, skriver Hearn i ett blogginlägg på plattformen Medium.

Tillsammans med Gavin Andresen valdes Mike Hearn ut av bitcoins skapare Satoshi Nakamato som dennes efterträdare när han tog ett steg tillbaks 2011. Hearn har den senaste tiden varit involverad i en intern och infekterad strid med andra ledande utvecklare över hur den tekniska utvecklingen för säkerheten i valutan skulle utvecklats.

I augusti lanserade Hearn och Andresen en egen version av valutan som skulle öka antalet möjliga transaktioner per sekund för att skapa utrymme för snabbare tillväxt och därigenom högre säkerhet men deras förslag gillades inte av majoriteten bland de främst kinesiska ”mining”-företag som står för säkerheten i valutan enligt Hearn.

Enligt Mike Hearn kommer nätverket för bitcoin att slå i taket kapacitetsmässigt i takt med att antalet transaktioner ökar och då kommer säkerheten minska och betalningar kan inte heller genomföras som planerat.

”Om ett it-system som vårt slår i taket kommer helvetet braka lös”, berättade Hearn i en intervju med Reuters nyligen.

Hearn menar att valutan därigenom har misslyckats. ”Tanken var att detta skulle bli en decentraliserad form av valuta som saknade systemviktiga delar. Men nu har den blivit något mycket farligare, nämligen ett system som är beroende av ett fåtal människor”.

”Det nuvarande värdet på bitcoin kommer av att marknaden spekulerar i framtiden, i att detta kan vara framtidens valuta. Om nätverket misslyckas så kommer givetvis den framtidspremien att försvinna då många kommer att tänka om”, skriver utvecklaren på sin blogg.

Bitcoin handlas runt 390 dollar på plattformen iBit, en nedgång på 40 dollar innan blogginlägget publicerades.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.