Blackstone-chefen drog in nära 7 miljarder

Chefen för riskkapitaljätten Blackstone Group hade ett minst sagt bra år 2015, åtminstone ekonomiskt. Stephen Schwarzman som grundat firman drog in 810,6 miljoner dollar under året, motsvarande runt 6,9 miljarder kronor.

Den generösa ersättningen är främst relaterad till att Blackstone genomfört ett antal lukrativa försäljningar av tillgångar vilket medför stora

För Schwarzmans del motsvarar utbetalningen en ökning med 17 procent jämfört med 2014, i linje med att vinsten för Blackstone ökade rejält förra året. Schwarzmans ersättning består av 644,8 miljoner dollar i aktieutdelning, 65,6 miljoner dollar för hans andel i Blackstones fonder och 10,8 miljoner dollar i skatteförmåner relaterat till hans ägande i bolaget före börsnoteringen 2007.

Blackstone grundades 1985 av Schwarzman och Peter Peterson. Idag förvaltar bolaget tillgångar värda imponerande 336 miljarder dollar. Schwarzman som är 69 år rankas av Forbes som den 100:e rikaste personen i USA, med en nettoförmögenhet på 12 miljarder dollar.

Det var inte bara Schwarzman som belönades rikligt under fjolåret. Även den operativa chefen Tony James drog in 236,2 miljoner dollar.

Största rivalen KKR hade däremot ett sämre år än Blackstone. KKR beslutade att i höstas att sätta ett tak för utdelningen på 16 cent per kvartal efter ett svagt år. Henry Kravis, en av medgrundarna av KKR, lyckades ändå dra in 165,1 miljoner dollar förra året vilket dock var nästan en fjärdedel sämre än för 2014. George Roberts, även han en av grundarna, fick en ersättning på 172 miljoner dollar.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.