Börsen rekylerar upp

Stockholmsbörsen inledde starkt för att sedan öka och handlades efter en dryg timme knappt 1,5 procent högre. Utvecklingen var något starkare än den i Europa.

SIX Generalindex var klockan 10.17 1,1 procent högre vid 463 medan OMXS30 var 1,3 procent högre vid 1.374. Omsättningen uppgick till 2,9 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Handel förekommer även på andra handelsplatser såsom Bats, Chi-X och Turquoise.

Starkaste sektorer var telekommunikation och finans. De svagaste var IT och hälsovård. I Europa gick fordon och råvaror bäst och olja och fastigheter svagast.

Utvecklingen på de asiatiska börserna var blandad med nedgångar i tunga mogna marknader som Japan och Australien och mestadels uppgångar på andra håll. Hong Kong var 0,6 procent högre och Shanghai var 2,0 procent högre.

Den svenska industriproduktionen var starkare än väntat i november, samtidigt som tjänsteproduktionen var svagare. Kronan rörde sig inte nämnvärt efter statistiken. Senare i eftermiddag publiceras amerikansk sysselsättningsstatistik för december.

Fingerprint Cards tappade 0,4 procent och var i vanlig ordning mest omsatt. Teknikchefen Pontus Jägemalm har sålt 80.000 aktier enligt gårdagens insynslista från Finansinspektionen.

Bland rekommendationsförändringarna noterades att åsikterna går i sär om Volvo. JP Morgan har sänkt sin rekommendation till undervikt från neutral medan UBS har höjt sin till köp från neutral. För dagen vann den positiva sidan då aktien steg 2,4 procent.

Kring Lundin Petroleum var åsikterna mer samstämmiga. JP Morgan sänkte rekommendationen till neutral från köp medan Handelsbanken sänkte till öka från köp. Aktien var ned 0,9 procent.

UBS höjde Teliasonera till neutral från sälj. Aktien steg 2,6 procent.

Tre olika banker har även inlett bevakning av tre olika aktier. HSBC inledde Investor på köp, Nomura inledde Securitas på minska och Handelsbanken inledde Tethys Oil på köp. Investor ökade 2,3 procent, Securitas steg 0,6 procent och Tethys var upp 0,9 procent.

Rejlers tecknade ett ramavtal med Agder Energi som uppskattas vara värt 125 miljoner norska kronor över två år. Aktien var upp 4,0 procent.

Proact utsåg UK-chefen Jason Clark till ny vd med omedelbar verkan och satte Martin Ödman på ”avbytarbänken”. En vilja att nå lönsamhetsmålet och behovet av rätt erfarenhet låg bakom beslutet, sade ordförande Anders Hultmark till SIX News. Aktien tappade 1,3 procent.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets