Börsen vände uppåt

Kurserna på Stockholmsbörsen vände till plus efter att ha inlett handelsdagen med negativ kursutveckling. Uppgången kom i takt med en återhämtning i oljepriset och Stockholmsbörsens storbolagsindex fick stöd från de rapportaktuella industribolagen Sandvik och ABB.

SIX Generalindex var klockan 09.57
0,5 procent högre vid 445 medan OMXS30 var 0,6 procent högre vid 1.328. Omsättningen uppgick till 2,7 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Handel förekommer även på andra handelsplatser såsom Bats, Chi-X och Turquoise.

Oljepriset återhämtade sig på
onsdagsförmiddagen och raderade ut den tidiga morgonens pristapp. Den amerikanska WTI-oljan handlades återigen ovan 30-dollarnivån.

På den svenska makroscenen
överraskade det svenska inköpschefsindexet, PMI, för tjänstesektorn positivt. Indexet steg till säsongsrensade 59,3 i januari, jämfört med oreviderade 58,0 i december. Enligt SIX News analytikerenkät förväntades inköpschefsindex hamna på 57,4.

Sandviks försäljning var i linje
med analytikernas förväntningar men resultatmålet missade rejält. Verkstadskoncernen uppgav att de inte sett någon direkt försämring i det fjärde kvartalet, det är samma tuffa marknad som man har mött tidigare. Framåt tror man att 2016 blir på ungefär nivån som har varit 2015, sade vd Björn Rosengren på presskonferensen. Utsikterna var inte fullt så negativa som marknaden hade väntat sig och aktien steg 4,4 procent.

ABB:s omsättning och nettoresultat
för det fjärde kvartalet överträffade analytikernas förväntningar. Bolaget upprepade budskapet från föregående rapport att de ser en blandad bild med ökad osäkerhet på kort sikt och varnar för att oljepriset och valutaeffekter kommer att påverka resultatet framöver. Marknaden verkade dock nöjda och aktien handlades upp 2,7 procent.

Mediekoncernen MTG höjde
utdelningen efter en stabil rapport för fjärde kvartalet. Vd framhöll i rapporten en ambition att öka tillväxttakten och rörelseresultatet under 2016. En utbetalning från CTC Media väntas i första kvartalet 2016. Aktien avancerade 6,1 procent.

Lundin Petroleum tog en
nedskrivning av olje- och gastillgångar på 737 miljoner kronor vilket belastade resultatet för det fjärde kvartalet. Aktien var upp med 0,2 procent.

Hexpol steg 3,3 procent. Bolaget
höjde utdelningen trots att resultatet för det fjärde kvartalet inte levde upp till analytikernas förväntningar.

Astra Zenecas lungcancerläkemedel
Tagrisso har fått ett villkorligt godkännande i EU. Det meddelar bolaget på morgonen. Aktien var närmast oförändrad.

HMS Industrial Networks, ett
helägt dotterbolag till HMS Networks, köper det Belgienbaserade bolaget Ewon som levererar internetbaserade routrar för fjärråtkomst av industriell utrustning. Köpesumman på 30 miljoner euro på skuldfri bas ska betalas med kontanter och aktier i HMS Networks. HMS-aktien är upp med 0,4 procent.

Läkemedelsbolaget Xbrane
Biopharma, som på morgonen klev in på Stockholmsbörsens tillväxtlista First North, backar 7,5 procent i öppningshandeln i relativt små handelsvolymer.

Index                     

Senast 

I dag %  

I år %

SIX Generalindex             

445    

+0,5    

-8,7

OMX Stockholm 30            

1328    

+0,6    

-8,2

SIX Return index             

833    

+0,5    

-8,7

SIX Sverige cykliskt 15      

365    

+0,6    

-9,7

SIX Sverige defensivt 15     

479    

+0,2    

-9,4

SIX Volatilitetsindex       

27,2    

-0,5   

+52,3

SIX Finans                  

 629    

-0,0    

-9,5

SIX Hälsovård                

370    

+0,1   

-11,3

SIX Industri                 

541    

+1,4    

-7,3

SIX IT                       

167    

+0,2   

-15,0

SIX Konsumentvaror          

1293    

+0,5    

-5,6

SIX Råvaror                  

261    

+0,5   

-11,0

SIX Telekommunikation        

238    

+0,5   

-11,5

SIX Tjänster                

1283    

+0,5     

-7,1

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.