Börsens dolda makthavare

Han är en av börsens mest okända makthavare - en konsult som har inflytande i 11 börsbolag, bland annat i H&M och Ratos.

Det är högsäsong. Inte bara för julklappar utan också för maktpositionering i börsföretagen. En positionering som sker i valberedningarna inför vårens bolagsstämmor. Många börsföretag stämmer av vilka som är största ägare ett halvår före nästa bolagsstämma, det vill säga i september eller i oktober, och därefter utses valberedningar. Första valberedningsmötet brukar vara avklarat nu i början av december.

-I år sitter jag i elva valberedningar, det brukar vara kring tio stycken, säger Jan Andersson, valberedningsveteran som sedan 2005 sitter som oberoende ledamot i Swedbank Roburs styrelse och som deltar i fondbolagets ägararbete.

Jan Andersson är ordförande i fem av de elva valberedningarna, i bemannaren Poolia och investeringsföretaget Ratos samt i gruvbolaget Boliden, konsulten HiQ och finansföretaget Hoist Finance. Han sitter dessutom i valberedningen för bland annat börsens största företag H&M.

Hans uppdragsgivare är Swedbanks fondbolag Robur.

-Vi är tio stycken inom Swedbank Robur som ägnar oss åt valberedningsarbete. Vi har omkring 65 valberedningar som vi bemannar och då måste man ha den numerären. Av oss tio är det tre som är anställda av Robur, vd och två som jobbar med ägarstyrning Sedan är det tre oberoende fondledamöter i fondbolagets styrelse och sedan är det fyra externa personer som gör att det går runt, säger Andersson

Är det krångligare nu än tidigare att hitta styrelser?
– Jag brukar säga att om du tar bostadsrättsföreningar och ideella föreningar så är det ingen som vill sitta i styrelsen men om du istället tar börsnoterade företag så vill alla sitta i styrelsen.

Hur mycket tid lägger ni på valberedningsarbetet?
– Normalt sett har man 3-4 möten i en valberedning. Däremellan skickar man mejl och ringer och stämmer av saker.

Hur vaskar ni fram kandidater till alla poster?
– Först gäller det att veta vad man ska leta efter. Och det är väl där som valberedningsarbetet har blivit mycket mer professionellt under senare år. Att bestämma vilka kompetenser och profiler som styrelseledamöterna ska ha och att vi börjar leta i den ändan. Vi börjar leta i det kontaktnät vi har och vi på Robur är exempelvis tio personer som sköter valberedningsarbetet och om vi lägger ihop vårt gemensamma nätverk har vi många namn.

Vilket ansvar har du och Robur för att få en jämnare könsfördelning?
– Kvinnor som är linjechefer i stora industriföretag är fortfarande alldeles för få. Det är ett problem. Men kvinnoandelen har stigit kraftigt i styrelserna under senare år och i de styrelser där Robur sitter i valberedningar hade vi 35 procent kvinnor och det är en nivå som inte ligger så långt från de 40 procent som politiker brukar tala om.

Hur går det till i till exempel H&M som kontrolleras av en familj. Är det inte bestämt på förväg vem som ska sitta i styrelsen?
– Nej. Det är det faktiskt inte. Huvudägaren Stefan Persson, ungefär som Fredrik Lundberg, skulle egentligen inte behöva ha en valberedning. Men Stefan Persson har valt att arbeta med institutionerna. Det har skett en successiv förnyelse i H&M:s styrelse. Vi har en väldigt öppen diskussion om hur styrelsen fungerar och en process som fungerar väldigt väl.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Alligator Bioscience
Annons från VECKANS FÖRETAG