Brakförlust för gruvjätte

Gruvjätten BHP Billiton redovisar ett nettoresultat på -5,7 miljarder dollar för räkenskapsåret 2015/2016 första sex månader (4,3).

Resultatet tyngs av engångsposter om totalt -6,1 miljarder dollar. Det rör sig till största del om nedskrivningen på 4,9 miljarder inom den amerikanska energiverksamheten samt nedskrivningar och andra kostnader relaterade till dammkollapsen i Brasilien om 858 miljoner dollar.

Vidare sänker bolaget halvårsutdelningen till 0,16 dollar per aktie från 0,62 dollar i fjol. Man har också antagit en ny utdelningspolicy som går ut på att bolaget ska betala minst 50 procent av det underliggande resultatet varje halvår.

“Förändringarna i utdelningspolicyn reflekterar styrelsens bedömning av utsikterna för råvaror och kraven på ökad ekonomisk flexibilitet som det medför. Vi tror att utvecklingsekonomierna kommer

att stödja den långsiktiga efterfrågetillväxten, men just nu ser vi att perioden av svag prisutveckling och hög volatilitet kommer att förlängas”, skriver BHP Billitons styrelseordförande Jac Nasser i rapporten.

Det underliggande ebitda-resultatet kom in på 6 miljarder, ned 54 procent från samma period i fjol. Resultatet belastas av lägre råvarupriser motsvarande -7,8 miljarder dollar, enligt rapporten.

Omsättningen landade på 16 miljarder dollar (25).

Kapitalinvesteringarna, capex, sjönk med 40 procent till 3,6 miljarder dollar (6,0).

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.