Brittiska banker riskerar hundratals miljoner i högre avgift

Globala banker med bas i Storbritannien riskerar att få betala hundratals miljoner pund mer i den särskilda avgift som den brittiska staten tar ut på bankernas upplåning än vad man tidigare trott.

Detta eftersom staten enligt liggande förslag breddat basen för avgiften, skriver Financial Times.

Tanken med avgiften är att den ska omfatta bankernas brittiska verksamhet, men då många banker har upplåning för sin utländska verksamhet via Storbritannien så anser den brittiska staten att man kan ta ut avgiften på den upplåningen också. Detta då en sådan konstruktionen ökar risken som det brittiska moderbolaget utsätts för.

Samtidigt vill tillsynsmyndigheter helst att bankernas finansiering sker via en och samma punkt, uppger en skattekonsult som FT talat med. Om förslaget får ligga kvar oförändrat skapar det incitament för en upplåningsstruktur som går emot vad tillsynsmyndigheterna vill, uppger skattekonsulten.

En bank som drabbas av förslaget är HSBC som nyligen, efter en tio månader lång översyn, beslutade sig för att ha kvar sitt huvudkontor i London.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.