”Brittiska opinionsmätningar har haft fel tidigare”

Swedbanks makroanalytiker om hur valet i Storbritannien påverkar pundet och de framtida Brexitförhandlingarna.

När britterna idag går till valurnorna är det inte bara de själva som påverkas av resultatet. Hela världens blickar vänds på landet, då utfallet har stora effekter på både pundets värde och hur Storbritanniens utträde ur EU kommer att se ut.

– Just nu är pundet väldigt avvaktande inför resultatet. När nyvalet annonserades i april stärktes pundet direkt, och sedan har det backat ett par procent. Den förändringen beror troligtvis på att opinionsmätningarna har svängt runt till viss del, säger Cathrine Danin, makroanalytiker på Swedbank.

Många analytiker tror att den osäkerhet som en seger för Labour-partiet skulle innebära skulle försvaga pundet, medan en seger för det konservativa Tory-partiet skulle stärka pundet. Cathrine Danin menar dock att det är svårt att bedöma hur valutan kommer att reagera på valresultatet.

– Skulle det bli så att Tories sitter kvar eller till och med får ett stärkt mandat, är det troligt att varken pundet eller Brexitförhandlingarna påverkas speciellt mycket. Om vi däremot får ett så kallat hängt parlament (att inget parti får en majoritet av mandaten i underhuset, red anm.), så kan man nog förvänta sig att pundet stärks med förhoppningen om ett mjukare Brexit. En Labourmajoritet, eller Labourvinst men med ett hängt parlament, kan vara mer negativt för pundet då deras ekonomiska politik uppfattas som mindre tillväxtorienterad.

Hur skulle en Labourseger påverka förhandlingarna med EU?

– Å ena sidan är risken att det fördröjer hela processen något. Om Labour vinner så måste de sätta ner foten och bestämma vad de vill, vilket tar tid. Idag vet vi tydligare har Tories vill i Brexitfrågan än vad Labour vill. Den andra aspekten är ju att Labour har tagit en mjukare ställning än vad Tories har gjort. Det har ju varit ganska infekterat mellan Tories representanter och EU i de initiala samtalen.

Även om Labour inte har specificerat exakt hur de vill att en Brexit ska gå till ‧– man har exempelvis undvikit att svara på hur mycket man vill begränsa immigrationen – så har de givit vissa indikationer. Bland annat har partiet sagt att man vill ha någon typ av tillgång till antingen tullunionen eller EU:s inre marknad, något som Theresa May och hennes parti har uteslutit helt.

På längre sikt finns det dock vissa delar av Labours politik som skulle kunna försvaga pundet, menar Cathrin Danin.

– En mjukare Brexit, som Labour står för, är ju bättre för tillväxten. Men Labours förslag uppfattas generellt sett som mindre tillväxtorienterade. De vill ju bland annat höja skatten på företag. Detta skulle kunna skada tillväxten och därmed också försvaga pundet. Det är svårt att säga vad marknaden lägger mest vikt vid, säger hon.

I nuläget leder Tory-partiet i så gott som alla opinionsmätningar och det mesta tyder på att Theresa May får sitta kvar som premiärminister. De senaste åren har världen dock blivit varse om att det finns all anledning att ta dessa mätningar med en nypa salt.

– Opinionsmätningarna ger absolut en viss information om läget. Jag tycker dock att man trots ska vara kritisk när man tittar på dem. Brittiska opinoinsmätningar har ju haft fel i båda de två senaste valen, dels parlamentsvalet 2015 och Brexitomröstningen förra året, säger Cathrine Danin.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco