Chefsekonom: BNP-beskedet inget att oroa sig över

Den svenska BNP:n steg med 0,4 procent mot föregående kvartal, vilket var sämre än väntat. "En stor besvikelse", säger ränteexperten Olle Holmgren.
Chefsekonom: BNP-beskedet inget att oroa sig över - breman-holmgren-affarsvarlden-700_binary_6852199.jpg

Sveriges BNP steg 0,4 procent under första kvartalet 2017, jämfört med föregående kvartal. Det var främst fasta bruttoinvesteringar och export av varor som låg bakom uppgången. Export av tjänster minskade däremot. Jämfört med motsvarande kvartal 2016 steg BNP 2,2 procent. Dagens tillväxtbesked är därmed en svagare än väntat.

– Det är en stor besvikelse jämfört med förväntningarna. Jag är lite förvånad över att det inte växer snabbare med tanke på hur sentimentindikatorerna ser ut och hur arbetsmarknaden ökat och utvecklats i år, säger SEB:s ränteexpert Olle Holmgren till Affärsvärlden.

Ränteexperten hävdar att det också fanns saker som såg starka ut i rapporten och pekar bland annat på bostadsinvesteringar som ökade kraftigt.

Swedbanks chefsekonom Anna Breman håller med om att rapporten var en besvikelse, men hon är inte orolig.

– Den är lite svagare än väntat men man ska inte oroa sig för mycket. Många faktorer som kan vara volatila drog ner den här gången. Tittar man på helheten så ser det ganska bra ut, säger Anna Breman till Affärsvärlden.

Vad tror du om Sveriges utsikter?

– Mycket positiva. Det vi ser är att svensk ekonomi med bland annat konsumtion och offentlig konsumtion har god potential att utvecklas väl framöver och vi ser en ökad efterfrågan från omvärlden. Det finns stora politiska risker och utvecklingen kan ändras, men i dagsläget ser tillväxten mycket bra ut, säger Breman.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.