Chefsstrateg om mutskandalen: ”Risk för stor nedsida”

Brasiliens president Michel Temer pekas ut i en mutskandal. Om det visar sig stämma väntar en turbulent period på marknaden, säger analytiker som Affärsvärlden pratat med.
Chefsstrateg om mutskandalen: ”Risk för stor nedsida” - michel-temer-protestanter-affarsvarlden-700_binary_6849708.jpg

Det stormar i Brasilien igen. Presidenten Michel Temer är indragen i en mutskandal. Det är tidningen O Globo som publicerar uppgifter om att Temer i ett samtal med en affärsman har samtyckt till fortsatt mutande av Eduardo Cunha, en tidigare och numera fängslad talman i parlamentet.

– Om det är sant och finns på band så är det skäl nog att avsätta Temer, men om han kämpar emot och inte accepterar en avgång, då kan det bli stökigt på marknaden, säger SEB:s chefsstrateg för tillväxtekonomier, Per Hammarlund till Affärsvärlden.

Hur ska man agera om man handlar med aktier i Brasilien?

– Om det visar sig stämma och Temer avgår utan dramatik så lär man inte förlora några pengar, men om det blir turbulent så finns en stor risk för nedsida. Men man ska också komma ihåg att den brasilianska aktiemarknaden gått väldigt starkt, sedan 2016 är den upp 80 procent. Men det kan gå väldigt snabbt ner också, säger Pet Hammarlund.

Även Swedbanks valutastrateg på tillväxtmarknader, Hans Gustafson, ser med viss oro på Brasilien efter uppgifterna om Temer.

– Om det finns substans bakom detta är det illavarslande, eftersom utgångsläget sedan innan var bräckligt med lågt förtroende. Det är en stor skandal med risk för turbulens, säger han.

Gustafson tror att valutan kan ta stryk på anklagelserna.

– Den brasilianska valutan har varit stabil de senaste sex månaderna, trots att den viktiga metallexporten rasat med 30 procent. Nu ser vi indikationer på en nedgång om 4-6 procent.

Brasiliens förra president Dilma Rousseff avsattes i augusti förra året efter en korruptionsskandal, hon efterträddes av Temer.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco