De fem största hoten mot bankerna

Bankaktier har åkt utför på börserna den senaste tiden. 2016 kan bli ett turbulent år för sektorn, skriver The Guardian som listar de fem största hoten mot bankerna.

Många av världens börser har inlett 2016 historiskt svagt och riktigt illa har det sett ut för bankaktier. Som Affärsvärlden skrev i veckan har amerikanska finansaktier tappat mer än olja, energi och tillväxtmarknader. Europeiska storbanker som Deutsche Bank och Credit Suisse är ner över 30 procent, Barclays och BNP Paribas har rasat över 20 procent sedan årsskiftet. The Guardian har listat de största riskerna mot banksektorn.

1. Kina. En fastighetsboom och en tillverkningsindustri på högvarv har varit motorn i världsekonomin, men också byggt upp enorma privata skulder som investerare fruktar snart kommer att destabilisera Kinas ekonomi. Analytiker är rädda att Kina i hemlighet skriver ner värdet på yuanen för att vinna konkurrensfördelar när landet rör sig mot en mer västerländsk konsumentekonomi. Det skulle sätta igång ett valutakrig, skriver The Guardian.

2. Tillväxtmarknader. Brasilien, Venezuela, Nigeria, Ryssland, Mellanöstern, Turkiet, Sydafrika, Mexiko… Listan på tillväxtekonomier som tar stryk av nedgången i världsekonomin och de låga oljepriserna växer för varje vecka. Tillkommer gör östasiatiska ekonomier som är beroende av Kinas tillverkningssektor. Statsskulderna får kreditvärderingsinstitut att vässa rödpennan. Bara Indien är relativt immunt mot marknadskaoset.

3. Eurozonen. När den europeiska centralbanken sänkte sin redan rekordlåga ränta till 0,05 hösten 2014 angavs krisen i Ukraina som ett hot mot återhämtningen. Sedan dess har Syrien och flyktingströmmarna tillkommit och ECB har antytt ytterligare sänkning. Oro för att europeiska banker har återfallit i gamla synder och blir indragna i riskfyllda lån har kommit att dominera diskussioner i London City, skriver The Guardian.

4. Oljan. JP Morgan tror att amerikanska och europeiska bankers exponering mot oljesektorn uppgår till omkring 250 miljarder dollar, motsvarande runt 2 100 miljarder kronor. Oljebolag lånade tungt till investeringar medan oljepriset var högt. Nu verkar dessa skulder allt mer ohållbara. Ett långvarigt bottenpris för oljan ställer i utsikt att bolag tvingas ställa in betalningarna vilket skulle sända chockvågor genom banker och andra långivare.

5. Råvaror. Moodys varnade nyligen i en rapport för en snabb ökning av betalningsinställelser bland råvarubolag. Bara volymen av råvarurelaterade skulder är utmanande, enligt Moodys. Obligationer för 2 000 miljarder dollar har utfärdats av gruvbolag sedan 2010, av vilka många nu har skräpstatus, vilket innebär en stor risk för att investerarna inte kommer att få tillbaka sina pengar. Råvarujätten Glencore med ett marknadsvärde på 20 miljarder dollar har 36 miljarder dollar i nettoskuld. Bank of America uppskattar att finanssektorns exponering mot enbart Glencore kan vara så hög som 100 miljarder dollar. The Guardian skriver att låga metallpriser kan tvinga hela länder vars ekonomier är gruvberoende att ställa in sina skuldbetalningar.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets