Ekonomen varnar för sparbolag: ”Onödig risk”

Man tar en onödig risk när man placerar sina pengar på konton med "superränta", det hävdar boendeekonomen Emma Persson.
Ekonomen varnar för sparbolag: ”Onödig risk” - emma-persson-sbab-affarsvarlden-700_binary_6850844.jpg

Sparbolagens superräntor kan tyckas lockande, men sparare som placerar sina pengar i sådana konton utsätter sig också för en stor risk, skriver Svd.

Ett exempel på bolag som erbjuder fina räntor till inlåningskunder är 24Money. Bolaget har bland annat en tvåårsränta på 10 procent. Men som sparare ska man också veta att bolagets sparkonton inte omfattas av den statliga insättningsgarantin. Garantin innebär att spararens pengar är skyddade upp till 950 000 kronor. Ett sådant skydd finns alltså inte om 24Money skulle gå i konkurs. UC betecknar dessutom bolaget “hög risk”.

Andra bolag som erbjuder sparkonton med bra sparränta är Upplandsspar, och 4Spar. Dessa bedöms dock ha bättre kreditvärdighet.

SBAB:s ekonom Emma Persson tycker att det är en stor och onödig risk att sätta in sina pengar på ett konto utan insättningsgaranti.

– Man tar en onödig risk att förlora pengarna genom att det inte finns insättningsgaranti. Vill man ha högre avkastning på sparpengarna är det bättre att köpa fonder eller aktier, säger ekonomen Emma Persson till Svd.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.