Ekonomer: Det sänker svensk ekonomi

Det finns ett par faktorer som bromsar den svenska ekonomin, enligt Swedbanks Magnus Alvesson och Handelsbankens Anders Brunstedt.

Inhemsk ekonomi, och framförallt investeringarna och offentlig konsumtion, fortsätter att driva aktiviteten i Sverige, medan hushållens konsumtion bromsar in och utrikeshandel bidrar negativt. Det konstaterar Swedbank-ekonomen Magnus Alvesson i en kommentar till dagens reviderade BNP-statistik.

Sveriges BNP ökade med 3,4 procent under det andra kvartalet i årstakt mot preliminära +3,1 och väntade +3,2 procent enligt SIX News analytikerenkät.

“Utfallet är positivt för tillståndet och utsikterna för svensk ekonomi och ger stöd åt såväl penningpolitiken som finanspolitiken”, menar Alvesson.

Handelsbankens ekonom Anders Brunstedt är inne på samma spår och noterar att inbromsningen i BNP-tillväxten handlar om utrikeshandeln. Med anledning av en stark inhemsk efterfrågan ökade importen med 5,3 procent i årstakt under det första halvåret och “drog därmed ned tillväxten betydligt”.

Det som möjligen lyfter en del ögonbryn i statistiken för det andra kvartalet var den oförändrade kvartalstakten för hushållens konsumtion, fortsätter han. Det var den svagaste tillväxttakten på sju kvartal.

“Då trenden för hushållens realinkomster fortsätter att vara stark och det inte ser ut att vara någon nära förestående inbromsning på arbetsmarknaden ser vi detta som ett temporärt svagt utfall (och möjligen även en siffra som kommer att revideras upp framöver)”, resonerar Brunstedt.

SEB-ekonomen Olle Holmgren skriver att upprevideringarna inte var stora, men att de ändå stöder affärsbankens tillväxtprognos för helåret 2016 på +3,7 procent som ligger över Riksbankens på +3,2.

“Utfallet ger inte bara stöd till vår bedömning på grund av den direkta effekten från en högre tillväxt i det andra kvartalet, utan på grund av detaljerna [i statistiken] som avslöjar en betydlig upprevidering för den sammantagna efterfrågan”, konkluderar han.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.