En familjär affär

Familjebolag har konsekvent slagit börsen. Det visar storbankernas studier på den internationella marknaden – men också Affärsvärldens sammanställning av Stockholmsbörsen.

Ägare av kött och blod hyllas med jämna mellanrum av investerare och affärspressen. Ändå visar utvecklingen att det ansiktslösa kapitalet – det vill säga aktiefonder, pensionsfonder och andra institutioner – ökat ägande på Stockholmsbörsen.

Bland de allt ovanligare ägarstrukturerna hör familjekontrollerade börsbolag – en grupp som de senaste tio åren i snitt genererat 4,5 procent högre avkastning än världsindexet MSCI. Det visar storbanken Credit Suisses studie av 900 börsnoterade bolag där ägarfamiljen kontrollerar mer än 20 procent av aktierna.

Även de svenska familjebolagen har sammantaget gått starkt på börsen, enligt Affärsvärldens sammanställning. Egenskaperna påminner inte sällan om vad Credit Suisse observerat: ägarna är mer långsiktiga, driver bolaget konservativt och med stort lönsamhetsfokus. De är lägre belånade samt föredrar organisk tillväxt framför förvärv.

Men det är inte helt problemfritt att driva familjeföretag. Enligt statistik från Family Business Institute överlever endast en tredjedel av familjebolagen till den andra generationen, 12 procent till den tredje och så lite som 3 procent till den fjärde.

Och bland överlevarna kan en lägre avkastning för senare generationer skönjas. En förklaring, som också framgår i storbankernas studier, är att grundarna tenderar att återinvestera vinsten i nya affärsmöjligheter medan de mindre riskvilliga arvingarna i stället föredrar utdelningar.

I ursprungliga artikeln finns tabellen med Stockholmsbörsens familjebolag. Exkluderats har bolag med börsvärde under 500 miljoner kronor, liksom icke-rörelsedrivande bolag.

 

Det här är en kortversion av texten En familjär börsaffärFamiljebolag har konsekvent slagit börsen. Det visar storbankernas studier på den internationella marknaden – men också Affärsvärldens sammanställning av Stockholmsbörsen.. Prenumeranter kan logga in och läsa den genom att trycka på länken.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.