Enhörningarna går mörkare tider till mötes

Startup-företag med värderingar på över 1 miljard dollar – så kallade enhörningar – går mot bistrare tider, skriver Financial Times.

Financial Times, FT, beskriver det heta amerikanska betalningsbolaget Squares väg till börsen. Företaget har Twitterchefen Jack Dorsey som medgrundare och backas upp av några av Silicon Valleys främsta investerare.

Men en underlig sak hände på väg till den aktuella börsintroduktionen. Prisintervallet ligger långt under vad investerarna förväntade sig. Aktiekursen ser ut att bli en tredjedel av vad som utlovades vid den senaste investeringsrundan i oktober 2014.

”Steroid-eran för startup-företag är över”, twittrade Squares förre verksamhetschef Keith Rabois.

Prissättningen för Square gör att andra startup-bolags angivna värderingar (headline valuations) nu ifrågasätts. Uber värderas till exempel till 50 miljarder dollar, Airbnb till 24 miljarder dollar och Snapchat till 15 miljarder dollar, men de här siffrorna är inte vad de verkar, skriver FT.

Bakom värderingarna av startup-bolagen finns ofta en komplicerad struktur av investerargarantier och flera olika aktieslag som döljer det verkliga aktievärdet. Värderingar på privatmarknaden är nästan omöjliga att göra och har ofta föga samband med faktiskt börsvärde, enligt tidningen.

En våg av tech-bolag ligger i startgroparna för en börsnotering de närmaste två åren. När de angivna värderingarna möter verkligheten blir processen antagligen både smärtsam och nedslående, skriver FT.

Till skillnad från dotcom-bubblan på 1990-talet har många snabbväxande startup-bolag inte bråttom till börsen. I stället försöker de ta in så mycket privat kapital som möjligt, och erbjuder investerarskydd för att få tillgång till pengarna.

Det gäller inte minst enhörningarna. När termen myntades 2013 av riskkapitalisten Aileen Lee räknade hon till 14 sådana företag. I dag finns mer än tio gånger så många. Bland svenska enhörningar brukar Spotify, Klarna, Mojang, Skype och King nämnas.

– Jag tror inte vi är i en bubbla. Men jag tror vi har ett antal enhörningar som är övervärderade och några kommer att korrigeras negativt de närmaste 12-18 månaderna, säger John Backus på riskkapitalbolaget New Atlantic Ventures till FT.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco