Eurokursen stärks

Marknadsräntorna sjönk världen över på måndagen i linje med att riskaversion på de finansiella marknaderna ökade efterfrågan på statsobligationer. Yenen stärktes mot dollarn och USD/JPY ligger strax över 100-strecket medan kronan hörde till de valutor som försvagades.

I statistikväg meddelades att försäljningen av nya hus i USA sjönk något mindre än väntat i augusti från noteringen i juli som var den högsta sedan oktober 2007.

Euron stärktes sedan det tyska Ifo-indexet, som mäter näringslivets förtroende i västra Tyskland, överraskande steg till den högsta nivån sedan maj 2014 vid 109,5. Väntat var bara en marginell uppgång till 106,4.

Danske Banks analytiker Pernille Bomholdt skrev i en kommentar till utfallet att förväntningsindex, som steg till 104,5 från 100,1 månaden innan, bekräftar bilden från de preliminära inköpschefsindexen. BNP-tillväxten kan därmed komma att överraska på uppsidan under det andra halvåret, trots Brexit-omröstningen, tror hon.

Nordea-ekonomen Holger Sandte anser samtidigt att man bör ta Ifo-indexet med en nypa salt, och han tror att BNP-tillväxten kommer att vara lägre under det andra halvåret än i det första.

“Sammantaget finner vi förbättringen något för stark för att på riktigt reflektera vad som händer i ekonomin, så låt oss vänta på den inkommande hårda datan”, skrev Sandte om utfallet i Ifo-indexet.

Europeiska centralbankens ordförande Mario Draghi sade i samband med en hearing i Europaparlamentet att den ekonomiska återhämtningen i euroområdet väntas fortsätta i måttlig och stadig takt, men med något mindre momentum än vad som förutspåddes i juni.

Inkommande information pekar enligt Draghi på att euroområdets ekonomi förblir motståndskraftig mot global och politisk osäkerhet.

Fed-ledamoten Jeffrey Lacker uttalade sig fortsatt hökaktigt i en TV-intervju med FOX News. Skälen för en räntehöjning var starka vid förra veckans penningpolitiska möte, anser han. Hans ståndpunkt är dock känd sedan tidigare och förmådde inte stärka dollarn som utvecklades relativt svagt under dagen.

I natt svensk tid möts presidentkandidaterna Hillary Clinton och Donald Trump för en första av tre TV-debatter inför valet den 8 november. Enligt en färsk opinionsundersökning från Washington Post/ABC News har Clinton stöd av 46 procent och Trump av 44 procent.

“Den första TV-debatten inför USA:s presidentval kommer att bevakas noga och huvudfokus ligger på större misstag hos kandidaterna där varje ökning av Trumps stöd har potential att få dollarn ur balans”, skriver Sucden Financial.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.