Fem saker du inte visste om Börje Ekholm

Han investerade en halv miljard kronor i Spray och är inte mycket för att ta semester. Här är fem saker du inte visste om Ericssons nya vd.

1. Börje Ekholm är född 1963, i Edsbruk i Småland.

2. Ekholm har en civilingenjörsexamen från KTH och en i ekonomi efter studier vid franska handelshögskolan Insead. Han är före detta vd på Investor.

3. Han har bott flera år i USA och har dubbla medborgarskap. Ekholm växte upp i en ”miljö där socialdemokratiska värderingar dominerade”, enligt en artikel i Fokus. I samma artikel framgår det att han idag räknar sig som borgerlig i Sverige och republikan i USA, men har röstat på Barack Obama.

LÄS MER: Här är Ekholms lön i EricssonNär Börje Ekholm tar steget från Ericssons styrelse till att även bli vd för bolaget får han en grundlön på 14,2 miljoner kronor om året. Det uppger Bloomberg First Word.

4. Börje Ekholm har beskrivits som ”Wallenbergs it-guru”, men hans satsningar på det området är inte fläckfria: Ekholm satsade – via Investor – en halv miljard på webbportalen Spray, i dag mest förknippad med it-kraschen runt millennieskiftet.

5. Under sin tid som vd för Investor mellan 2005-2015 tog Ekholm inte ut någon semester. När han avgick i fjol fick han en semesterersättning på 7 miljoner kronor.

 

Text: Peter Ottsjö

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.