Fingerprint var nära affärer med teknikjättarna

Våren 2013 var svenska företaget ytterst nära att bli partner till både Samsung och Microsoft. I en ny bok om bolagets skandalkantade historia får vi följa med bakom kulisserna.

Boken “Fingerprint – the story” är skriven av ekonomijournalisterna Karolina Palutko Macéus och Per Agerman. Den är inte sanktionerad av Fingerprints ledning, vilket framgår av före detta vd:n Johan Carlströms omdöme på Twitter: ”Försök till kapitalisering på andras framgång/ GAM journalistik!”

Boken redogör för de interna diskussioner som har förts på högsta nivå i samband med charmoffensiver gentemot både Samsung och Microsoft. Våren 2012 rekryteras Tord Wingren och Göran Malm till Fingerprints rådgivande kommitté, tack vare sina kontakter högt upp i Samsung-ledningen. Wingren är en före detta Ericsson-chef, med ett förflutet på Samsung. Även Göran Malm har jobbat hos Samsung i många år. I boken kallas Samsung ”drömpartnern”.

LÄS MER: FirmafestenKursraketen Fingerprint Cards har förvandlat hundratals svenskar till miljonärer. Härom veckan samlades bolagets mest trogna supportrar till ett märkligt party – förlåt årsstämma – i Göteborg.

Författarna berättar hur Tord Wingren och Samsung-chefen Dong-Jin ”DJ” Koh ses i hemlighet i Lund i maj 2013. Under frukostmötet berättar Koh att han ”personligen engagerat sig för att öppna dörren för Fingerprint”. Samsung kan utlova “enorma volymer”.

Några enorma volymer har det inte blivit. Samsung kommer bara med nya krav. Trots att Fingerprint åtgärdar bristerna uteblir partnerskapet. Det dröjer fram till slutet av 2016 innan Samsung gör en beställning. Och då är det inte till deras mobiltelefoner utan till Samsungs laptopdatorer, en betydligt mindre affär för sydkoreanerna.

– Att Samsung nu faktiskt köpt i december 2016 är ju ett litet genombrott, säger Per Agerman.

Samma vår har Fingerprints en annan jätte på kroken: Microsoft. Företagen möts på Microsofts huvudkontor i delstaten Washington. Microsoft ska visa upp sin nästa version av operativsystemet Windows på flera mässor och vill att Fingerprints sensorer ska finnas med i presentationen. “Internt på Fingerprint är samarbetet med Microsoft stort, för att inte säga enormt. /…/ Fingerprint måste lägga band på sig för att inte skrika ut att det är deras produkt som ska användas i enheter med Windows operativsystem.”

LÄS MER: Analytiker: “Bolagets fantastiska lönsamhet kommer förtvina”Fingerprint Cards styrelseledamot Lars Söderfjäll och tidigare vd:n Johan Carlström har gripits misstänkta för marknadsmissbruk. “Upprepade händelser som föranleder självaste EBM att ingripa framstår inte som någon tillfällighet utan som en konsekvens av en oetisk kultur som är vida spridd”, säger en tidigare FPC-analytiker till Affärsvärlden.

I boken avslöjar författarna hur det svenska bolaget i själva verket vid det tillfället saknar kompetens för att utveckla till Windows. De har bara förpackat om sin gamla teknik. “MS tror att vi jobbat mycket med hårdare med det här än vad vi faktiskt har. Vi kan inte förlita oss på att ha så här mycket tur i framtiden” citeras ett internt mejl.

Efter mässorna vill Microsoft gå vidare med ”en helt annan och mindre sensor”. En sådan sensor har svenskarna inte ens en prototyp till.

– Nu tror jag att det är så att deras sensorer fungerar tillsammans med Windows, men Microsoft köper inget från dem. Det är intressant att de får tala med de här jättebolagen, och samtidigt är det i princip ingen på Fingerprint som kan Microsofts teknik, säger Per Agerman.

Fingerprints vd Christian Fredrikson har tagit del av uppgifterna ovan. I ett mejl till Ny Teknik skriver han: ”Vi kommenterar inte den här typen av rykten och spekulationer alls, så vi avstår från att ge någon ytterligare kommentar”.

 

Text: Peter Ottsjö

Fingerprints framgång kantad av skandaler

Svenska Fingerprint Cards utvecklar biometriska sensorer för att läsa av fingeravtryck, bland annat till mobiltelefoner.

Samtidigt som aktien har rusat på börsen har bolaget de senaste åren förknippats med flera skandaler:

I måndags (23 januari) anhölls storägaren och tidigare vd:n Johan Carlström, samt en styrelseledamot, misstänkta för marknadsmissbruk i samband med en vinstvarning i december 2016. Bakom finns en utredning av Ekobrottsmyndigheten om grov otillbörlig marknadspåverkan. “Vi ser mycket allvarligt på det inträffade och de uppgifter som nu kommit till vår kännedom. Vi samarbetar givetvis med Ekobrottsmyndigheten”, säger Jan

Johan Carlström är sedan tidigare åtalad för flera fall av grovt insiderbrott. Rättegång är planerad att starta i vår. Carlström förnekar brott.

En hög chef i bolaget har dömts för insiderbrott.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.