Folkpartiet vill fasa ut ränteavdraget

Amorteringskravet bör införas skyndsamt, men det kommer inte att räcka. Vi behöver dessutom genomföra omfattande liberaliseringar av bostadsmarknaden och trappa av ränteavdragen. Det skriver Folkpartiets ekonomisk-politiska talesperson Erik Ullenhag i ett debattinlägg i Dagens Industri på torsdagen.

Det skriver Folkpartiets ekonomisk-politiska talesperson Erik Ullenhag i ett debattinlägg i Dagens Industri på torsdagen. Folkpartiet har tidigare sagt sig villiga att diskutera ränteavdraget.

Erik Ullenhag hänvisar nu till riskerna med hushållens skuldsättning och pekar på att såväl Finansinspektionen, Riksgälden som Riksbanken anser att trenden är oroande.

Det finns enligt Ullenhag även ett “principiellt argument för att fasa ut ränteavdragen. Ett skattesystem ska premiera arbete, risktagande och utbildning men det är i grunden fel tänkt att ett skattesystem uppmuntrar skuldsättning.”

Folkpartiet är beredda att samarbeta med flera partier och även samtala med regeringen för att hitta en lösning för att fasa ut ränteavdragen. Ett villkor är dock att avtrappningen kompenseras med motsvarande skattesänkningar.

“Från Folkpartiets sida är vi beredda att medverka till strukturellt riktiga reformer som avskaffade ränteavdrag. Men det kräver att regeringspartierna vågar agera och att flera partier är beredda att växla nedtrappade ränteavdrag mot sänkt skatt på arbete. Ett skattesystem fungerar bättre om arbete beskattas lägre och skuldsättning inte subventioneras”, avslutar Ullenhag.

Bland de övriga politiska partierna har Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Centern öppnat för att trappa ned ränteavdragen, men fortfarande är både Socialdemokraterna och Moderaterna emot.

Finansminister Magdalena Andersson (S) uteslöt i en intervju i slutet av september emellertid inte att ränteavdraget kan komma upp till diskussion med de övriga partierna om det behövs ytterligare åtgärder.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.