Fyra faktorer som avgör oljeprisrallyt

Chefsstrategen Hussein Sayed på FXTM har plockat ut fyra faktorer som är avgörande för om oljepriset kan fortsätta stiga eller ej.

På fredagsmorgonen noterades WTI-oljan strax under 51 dollar fatet och Brent kring 53,50 dollar per fat. Med stöd av Opec-överenskommelsen i onsdags ser denna vecka ut att bli den bästa för oljepriset sedan februari i år.

Barclays råvaruanalytiker är skeptiska. I ett investerarbrev som skickades ut till kunder på torsdagen skriver analysteamet att Opec-beskedet är lite “för bra för att vara sant”.

“Det är högst osannolikt att mötet får en ihållande effekt på balansen i oljemarknaden”, skriver Barclays bland annat.

Analytikerna pekar bland annat på att avtalet inte börjar gälla förrän den 1 januari 2017 och att Opecs medlemsländer tekniskt sätt kan öka oljeproduktionen i december och hålla i lager.

Hussein Sayed, chefsstrateg på FXTM, har plockat ut fyra faktorer som är avgörande för om oljepriset kan fortsätta stiga eller ej.

1. Vilka länder, förutom Opec-medlemmarna, går med på en produktionssänkning? Ryssland har meddelat att de är beredda att sänka produktionen med 300 000 fat olja per dag under första halvan av 2017. Nu återstår att se om fler länder ansluter sig till produktionssänkningarna på oljemötet i Doha den 9 december.

2. Kommer produktionsprocessen att kontrolleras på ett effektivt sätt eller finns det risk för ett “fångarnas dilemma”? Med andra ord: om inte samtliga parter samarbetar lär det inte bli någon reell förändring när det kommer till utbud och efterfrågan på oljemarknaden.

3. Tänker amerikanska oljebolag öka sin produktion om oljepriset stiger? Den senaste datan visar att USA:s oljeproduktion ökade med 9 000 fat om dagen till 8,7 miljoner fat i veckan som avslutades den 25 november.

4. Kommer Donald Trumps beslut att spä på utbudet? Om den blivande presidenten gör som han har sagt och bland annat lättar på regelverken för oljeutvinning kan det öka oljeproduktionen. Vilken effekt Trumps agerande får lär enligt Sayed utkristallisera sig under andra halvan av nästa år.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.